X

Βίζερ: Ρύθμιση χρέους, αλλά με επιπλέον όρους

Επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι ευρωπαίοι ήταν ο σχεδιασμός της τρόικας, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση δεν ήταν δημοσιονομική...

Ant1news

Με επιπλέον όρους για το τέλος του μνημονίου "βλέπει" την όποια ρύθμιση χρέους της Ελλάδας ο απερχόμενος επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σχέση μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών, από τον Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα, θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά πόσο θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο τέως επικεφαλής του EWG εκτιμά ότι το δικαστικό σύστημα είναι ο βασικός λόγος που οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. «Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα επίπεδα επενδύσεων σε χώρες όπου υπάρχει γρήγορη και προβλέψιμη νομική διαδικασία έναντι άλλων όπου υπάρχει πιο αργή και λιγότερο προβλέψιμη διαδικασία», τονίζει.

Παράληλα, ο κ. Βίζερ υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση δεν ήταν δημοσιονομική, αλλά αποτέλεσμα της διοίκησης της χώρας. «Οι προσωπικές σχέσεις μετράνε περισσότερο από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα», λέει. Συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας, από όλα τα κόμματα, «παίρνουν κομμάτια από την οικονομία», αναφέρει.

Χαρακτηρίζει λάθος τον σχεδιασμό της τρόικας και σημειώνει ότι έχοντας τρεις οργανισμούς αναμεμειγμένους, δημιουργήθηκε ανταγωνισμός ανάμεσά τους και ζήλιες.

Καταλήγει λέγοντας ότι το δικό του προσωπικό λάθος ήταν ότι δεν κατάλαβε από το πρώτο πρόγραμμα πόσο αναγκαία ήταν μια αναδιάρθρωση χρέους. «Αν είχαμε μια αναδιάρθρωση χρέους και πιο συνεργάσιμους Ελληνες ομολόγους, τότε πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Επρεπε δυστυχώς να μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.