X

Αναβολή για την έξοδο στις αγορές – Κοινοπρακτικό το ομόλογο

Αποτρεπτική η παγκόσμια αναταραχή, λόγω Wall Street. Τι λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η μορφή του τίτλου και η "εξασφάλιση" του ποσού.

Ant1news

Κοινοπρακτικό είναι το ομολογιακό δάνειο το οποίο θα αναζητήσει η Κυβέρνηση από τις διεθνείς αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι η συγκέντρωση του ποσού είναι ήδη εξασφαλισμένη.

Λόγω της μορφής του τίτλου, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, το ζητούμενο ποσό θα καλυφθεί από τις τράπεζες.

Η Κυβέρνηση πήρε απόφαση αναβολής της εξόδου στις αγορές, λόγω της παγκόσμιας αναταραχής από την ιστορική πτώση της Wall Street που έχει συμπαρασύρει στα «κοκκινα» όλες τις αγορές του πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στην σχετική υπουργική απόφαση για την έκδοση του ομολόγου, η Κυβέρνηση δρομολογεί την «έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών. Το επιτόκιο των ομολόγων θα προκύψει από βιβλίο προσφορών και είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια των ομολόγων».

Προβλέπεται στην απόφαση και προμήθεια των τραπεζών και των διεθνών οίκων- συμβούλων του Δημοσίου, ύψους 3 εκ. ευρώ.

Τι λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ό,τι ο βασικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες με 7ετές ομόλογο δεν αλλάζει.

«Ο σχεδιασμός μας δεν έχει αλλάξει, θα εκδώσουμε 7ετές ομόλογο στις επόμενες ημέρες, αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές σε καθημερινή βάσ稻, είπε ένας αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη τα κεφάλαια.

«Δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμα, την Δευτέρα είπαμε στο κοντινό μέλλον, όχι την Τρίτη», είπε δεύτερος αξιωματούχος.

Δηλώσεις τραπεζιτών στο Reuters

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του και το πρακτορείο Reuters, «η Ελλάδα αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση 7ετούς ομολόγου την Τρίτη, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια», μιας έκδοσης «που θα είναι η μεγαλύτερη μετά την επιστροφή της στις αγορές χρέους πέρυσι».

«Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η έκδοση θα γίνει στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές. Πρόκειται για συνηθισμένη διατύπωση στις ανακοινώσεις για επικείμενες εκδόσεις ομολόγων, αλλά υπήρχε η υπόθεση ότι η έκδοση θα τιμολογούνταν την Τρίτη», γράφει τo Reuters.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ένας από τους αναδόχους της έκδοσης, «συνήθως σημαίνει την επόμενη ημέρα, αλλά δεδομένου του τι συνέβη στα χρηματιστήρια, θεωρήσαμε ότι θα είναι συνετό να περιμένουμε να υπάρξει κάποια ισορροπία. Η Ελλάδα δεν κάνει πολύ συχνά εκδόσεις και θέλει να διασφαλίσει ότι θα είναι επιτυχημένη. Δεν βιάζονται καθόλου». 

«Είναι σωστή η απόφαση. Θα μπορέσουν να βγουν αύριο, θα έχει επιτυχία και η συναλλαγή δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη», δήλωσε τραπεζίτης στο Reuters.

Η απόδοση στο 5ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφωνόταν στο 2,97% την Τρίτη, από 2,82% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

“Το ελληνικό ομόλογο είναι προφανώς ένας από τους υψηλότερου ρίσκου τίτλους. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει μια θεμελιώδης αλλαγή στις αγορές και πώς οι επενδυτές θα αντιδράσουν. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του κόσμου, αλλά περισσότερο δείχνει πόσο εύθραυστα είναι τα χρηματιστήρια», δήλωσε άλλος τραπεζίτης.