X

Νέες “μπηχτές” Τσακαλώτου κατά Ντράγκι και Ρέγκλινγκ για ομόλογα - πλειστηριασμούς

Τι είπε για τον καυγά του στο Eurogroup με την Διοικητή της ΕΚΤ, τα προαπαιτούμενα και την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Υπερβολικά απαισιόδοξους» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόσο τον Μάριο Ντράγκι, όσο και τον Επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με την έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα, ενώ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι ο ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης είναι «πιο αυστηρός από ότι θα έπρεπε στο θέμα των πλειστηριασμών».

Με την ομιλία του αυτή, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαιώνει την κόντρα με τον κ. Ντράγκι στο Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «εγώ θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο και ότι η ΕΚΤ ήταν πιο αυστηρή στο θέμα αυτό απ’ όσο θα έπρεπε. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός. Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον».

Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι έρχονται μειώσεις σε συντάξεις ενώ για τα αντίμετρα τόνισε ότι «για τα μέτρα και αντίμετρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο πακέτο. Προβλέπονται μεταξύ άλλων μειώσεις σε ορισμένες συντάξεις, αλλά και στήριξη οικογενειών. Δεν έχει γίνει συζήτηση με τους θεσμούς επ’ αυτών των μέτρων. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς, εάν αυτά θα αποτελέσουν μέρος των επερχόμενων διαπραγματεύσεων».

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δεύτερος λόγος που δεν είμαι οπαδός της προληπτικής γραμμής είναι επειδή την θεωρώ υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το cash buffer. Δεν μπορείς να έχεις και «μαξιλαράκι ασφαλείας» και προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα», είπε, την ώρα πάντως που ο επικεφαλής του Eurogroup έλεγε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξερευνήσει όλα τα «εργαλεία και οι μηχανισμοί» που υπάρχουν και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν.

«Υπάρχει αβεβαιότητα στις αγορές σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ας μην υπερβάλλουμε. Τα spreads είναι σήμερα πολύ χαμηλότερα απ’ ότι προβλεπόταν πριν την πρώτη μας έξοδο στις αγορές και μάλιστα είχαμε και μία μίνι-κρίση στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.