X

Νέα Επιτροπή κι άλλη μια Ομάδα Εργασίας για τις αντικειμενικές αξίες

Καινούριες καθυστερήσεις προμηνύουν οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για τον καθορισμό των νέων τιμών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε ένα δύσκολο παζάρι εξελίσσεται το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του έτους. Βέβαια το dead line ήταν για τον Μάρτιο, όμως έχουν ήδη μέσα Απριλίου και όλα δείχνουν ότι πριν τον Ιούνιο, δεν είναι εύκολο να βγουν οι νέες αξίες.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έκανε μία ακόμη Επιτροπή, με εντολή του υπουργού Οικονομικών και η οποία παραπέμπει το όλο θέμα, σε μια Ομάδα Εργασίας, που συγκροτείται για το σκοπό αυτόν, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να βρει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις και αυτές. Μετά η Ομάδα αυτή, θα παραπέμψει τις αποκλίσεις σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή για τις τελικές εισηγήσεις στον υπουργό Οικονομικών !!

Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες εκτιμητές εξέδωσαν μέσα σε 20 ημέρες τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Όλα αυτά οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις, καθώς δεν είχε προβλεφθεί πιο πριν η συγκρότηση της Ομάδας -ή τουλάχιστον δεν είχε φροντίσει κανείς να είναι ήδη έτοιμη από τον Μάρτιο που τέλειωσαν οι εκτιμητές.

Έργο της Ομάδας Εργασίας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση,  θα είναι «ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών». Με άλλα λόγια, τώρα θα βρει το υπουργείο πού πρέπει να κάνει παρεμβάσεις η Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Η Ομάδα επίσης θα κάνει «την τελική εισήγηση των τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή».  Με άλλα λόγια, η Δευτεροβάθμια θα πιάσει δουλειά, αφού τελειώσει πρώτα την δουλειά της η Ομάδα Εργασίας.

Επιπλέον η Ομάδα θα αναλάβει να φτιάξει τώρα και την μεθοδολογία «βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμενη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών». Πριν τον Ιούνιο δηλαδή, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα το υπουργείο θα προλάβει να εκδώσει τις νέες αντικειμενικές.​