X

Πρωτογενές πλεόνασμα - “μαμούθ” το 2017

Υπερδιπλάσιο του στόχου που είχε οριστεί απο Κυβέρνηση και δανειστές. Πως κινήθηκαν έσοδα και δαπάνες. Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Υπερδιπλάσιο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, το οποίο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπερέβη τον στόχο που είχε τεθεί από Κυβέρνηση και δανειστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα από την εκτέλεση του προηγούμενου Προϋπολογισμού ανήλθε σε 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,08 δις ευρώ έναντι 6,709 δις ευρώ το 2016 ενώ στο ίδιο διάστημα το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 180,8% σε 178,6% αλλά αυξήθηκε σε απόλυτα μεγέθη από 315,009 δις ευρώ σε 317,407 δις ευρώ. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 177,335 δις ευρώ έναντι 174,199 δις ευρώ το 2016.

Τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 86,77 δις ευρώ, περίπου μισό δις χαμηλότερα από το 2016. Οι δαπάνες κινήθηκαν στα 85,322 δις ευρώ, μικρότερες κατά περίπου 1 δις ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, η χώρα μας πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και 3,5% το 2019. Το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία, αλλά και το μεγαλύτερο του στόχου «ψαλίδι» στα κρατικά έξοδα. 

Η δραστική υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποκρούσει πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχύτερη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στο αφορολόγητο ( το 2020) από το 2019.

Το Ταμείο θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δεν έχει διευκρινίσει στη βάση ποιων μέτρων εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το στόχο του προγράμματος. Για φέτος το Ταμείο θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ , χωρίς όμως να ζητά πρόσθετα μέτρα.

ΥΠΟΙΚ: αποδεικνύεται η αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

ΝΔ: δεν δικαιούται να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων», τονίζει ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και έκανε λόγο για ανερμάτιστη οικονομική πολιτική.