X

Η οικονομική στενότητα …πολλαπλασίασε τις αποποιήσεις κληρονομιάς

Μεγάλη "επιβάρυνση" για το Δημόσιο. Υπερδιπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο, εξαπλασιάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών.

Ant1news

Στις 130.000 "εκτινάχθηκαν" οι αποποιήσεις κληρονομιών το 2017, εξέλιξη που σχετίζεται με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και τη δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Τα τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή είναι ενδεικτικά. Χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, οι φόροι και οι οφειλές που καλούνται να πληρώσουν υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. 

Ο αριθμός των αποποιήσεων που κατεγράφη το 2017 (130.000) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς είναι περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013. Αναλυτικά: 

  • Το 2013 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 29.199
  • Το 2014 διαμορφώθηκαν στις 41.388
  • Το 2015 αυξήθηκαν περαιτέρω στις 45.628
  • Το 2016 άγγιξαν τις 54.422
  • Το 2017 "εκτινάχθηκαν" στις 130.000

Το αποτέλεσμα; Το Δημόσιο γίνεται ο μεγαλύτερος κληρονόμος μιας περιουσίας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. 

ΝΔ: από το “Κίνημα Δεν πληρώνω” στο “Κίνημα Δεν Κληρονομώ’

Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων «Το “Κίνημα Δεν Πληρώνω” του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τελικά το “Κίνημα Δεν Κληρονομώ”. Κόποι μιας ζωής μένουν στα αζήτητα και καταλήγουν στο Δημόσιο λόγω της υπερφορολόγησης και της οικονομικής καχεξίας που έχει παγώσει την αγορά κατοικίας.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναστραφεί μόνο με δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα και με εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και παροχής κινήτρων που θα αναθερμάνουν την αγορά κατοικίας.  Η Νέα Δημοκρατία, για να οδηγήσει την αγορά κατοικίας ξανά σε ανάπτυξη, έχει δεσμευθεί για τα εξής: 

  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ώστε ο μέσος φόρος να ανέρχεται σε 350€ περίπου, από 500€ σήμερα.
  • Τη χορήγηση έκπτωσης φόρου ύψους 40 έως 50% της δαπάνης για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
  • Την απλοποίηση των μεταβιβάσεων και τη μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων.
  • Την ταχύτατη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης.
  • Την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa / nom dom). 

Έτσι το ακίνητο θα πάψει να είναι βάρος και θα ξαναγίνει μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και ασφάλειας για τα νοικοκυριά».