X

Με "διπλές" αντικειμενικές αξίες ψάχνουν... γλυκαντικό για τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ!

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, για αναθεώρηση σε βάθος χρόνου των τιμών ζώνης, που επηρεάζουν δεκάδες φόρους επί των ακινήτων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Να “γλυκάνουν” τους ιδιοκτήτες ακινήτων και να μην τους έρθουν μία και έξω οι αυξήσεις στον νέο ΕΝΦΙΑ, επιχείρησαν Κυβέρνηση και Τρόικα τις προηγούμενες μέρες, όμως η άσκηση αυτή δεν έβγαλε αποτέλεσμα, με συνέπεια αυτό να επαναληφθεί αρχές Ιουνίου. Έτσι, η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, στις αρχές Ιουνίου, θα δείξει αν μπορεί να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για «διπλές» Τιμές Ζώνης και να άρουν τις επιφυλάξεις τους οι δανειστές

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και δανειστές επιχείρησαν να «σπάσουν» σε ορίζοντα διετίας ή και τριετίας τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές, πλην όμως, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η άσκηση δεν έβγαλε αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά και παρά την ανακοίνωση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την τέταρτη αξιολόγηση, το παιχνίδι των τιμών και του ΕΝΦΙΑ παραμένει ανοιχτό. Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει ότι «είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο στον ΕΝΦΙΑ και όσον αφορά στη μεταβατική περίοδο και όσον αφορά στις επιπτώσεις στους φορολογούμενους».

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο τελικός λογαριασμός των αυξομειώσεων στα ραβασάκια θα προκύψει μετά τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να τρέξει το αργότερο στις αρχές Ιουνίου η ΑΑΔΕ. Οι αντικειμενικές αξίες και οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν είναι το μοναδικό «θολό» σημείο της συμφωνίας με τους δανειστές. Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, όπως καταγράφηκαν και στην ανακοίνωση του Σαββάτου, στα δημοσιονομικά ενδεχομένως να φέρουν στο προσκήνιο τον Ιούνιο έναν νέο γύρο πονοκεφάλων, αν και με περιορισμένες πιθανότητες.

Τι θα περιέχει η άσκηση για «διπλές» τιμές ζώνης:

ΒΗΜΑ 1ο: Προσδιορισμός Τιμών Ζώνης π.χ. από 1.500€ να πάει στις 2.000€

ΒΗΜΑ 2ο: Η νέα Τιμή Ζώνης να ισχύσει ΜΟΝΟ για λοιπούς φόρους ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λ.π.)

ΒΗΜΑ 3ο: Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ να ισχύσει σταδιακή αύξηση από τα 1.500€ στις 2.000€ π.χ. φέτος στα 1.700€, το 2019 στα 1.900€ κ.λ.π.

Ο προφανής στόχος είναι να αποφευχθούν τα «αλμυρά» εκκαθαριστικά πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο (και ίσως πριν από τις εκλογές).  

Ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος και το πλήθος των επιβαρύνσεων/ελαφρύνσεων στα εκκαθαριστικά είναι νωρίς για να εξαχθούν, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι θα πληρώσουν παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και κάποιοι λιγότερα. Σύμφωνα με μία πηγή, χωρίς παρέμβαση στους συντελεστές, για το 82%των ιδιοκτητών ακινήτων το φετινό ραβασάκι ΕΝΦΙΑ θα ήταν το ίδιο με πέρυσι, για έναν στους δέκα (10%) θα προέκυπταν επιβαρύνσεις και για το υπόλοιπο 8% μειώσεις. Αυτή όμως ενδέχεται να μην είναι η τελική κατανομή.

 

Το ΔΝΤ πριν την διαπραγμάτευση «έβλεπε» κενό 1% του ΑΕΠ μετά… 0,4%

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χίλτον, κατέγραφε δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1% του ΑΕΠ σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, μεταξύ άλλων εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ για τις συντάξεις, οι οποίες κοστολογούνται σε 800 εκατ. ευρώ.

Η λήξη των συζητήσεων επί ελληνικού εδάφους περιόρισε τις εκτιμήσεις του Ταμείου για κενό το επόμενο έτος, στην περιοχή του 0,4%-0,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να εγείρεται ούτε ζήτημα διπλής μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου το 2019 ούτε μη εφαρμογής των αντίμετρων που έχουν προνομοθετηθεί.

Κυβερνητική πηγή εκτιμά πως αργά ή γρήγορα το ΔΝΤ θα «σβήσει» και αυτό το κενό, όπως έκανε και για το 2018, οπότε αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ. Με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά αναφορικά με τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων τόσο φέτος όσο και το 2019. Μάλιστα, για το 2020 εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει και ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ, αν και στο συγκεκριμένο θέμα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Επόμενο «ορόσημο» το Eurogroup της Πέμπτης

Το σφράγισμα της τεχνικής συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον τελευταίο αγώνα δρόμου κάλυψης προαπαιτουμένων του τρίτου προγράμματος του ESM. Μέχρι τις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πράξη και τα 88 προαπαιτούμενα, ψηφίζοντας το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του τρίτου προγράμματος.

 

Τα προαπαιτούμενα παραμένουν 88, όπως είχαν προσδιοριστεί με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, πλην όμως, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ορισμένα στοιχεία κάποιων από αυτά έχουν «αφαιρεθεί» καθώς είναι σίγουρο ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Μεταξύ αυτών, αποκρατικοποιήσεις όπως η διάθεση ποσοστού 17% της ΔΕΗ, η τοποθέτηση γενικών διευθυντών στο δημόσιο και οι περίφημες «μπουλντόζες» στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά δέκα προαπαιτούμενα έχουν ήδη μπει σε ένα «παράπλευρο πρόγραμμα» και αποτελούν τη μαγιά της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία παραμένει εξόχως ασαφής. Το τοπίο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ενώ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης εκτός από το Staff Level Agreement αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι «ο χρόνος τελειώνει» για την ενεργοποίηση του προγράμματός του, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Τζέρι Ράις, παρά τη σύγκλιση με τους Ευρωπαίους παραμένουν ακόμα διαφορές προς επίλυση.