X

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: αυτά είναι τα βασικά σημεία του

Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναρτήθηκε το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Τα τρία βασικά σημεία του για τα επόμενα χρόνια. Συνεδριάζει το Eurogroup.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αναρτήθηκε πριν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, με ημερομηνία 23 Μαΐου.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία:

1) η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο

2) η δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς

3) η διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.

 

ΝΔ: η Κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους πολίτες

«Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει τη νέα μείωση των συντάξεων που ψήφισε η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και θα εφαρμοστεί την πρώτη Ιανουαρίου του 2019», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη.

Καλώντας την Κυβέρνηση «να πάψει, επιτέλους, να κρύβεται», η κ. Ζαχαράκη έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται ήδη με το νόμο Κατρούγκαλου φτάνουν ακόμη και τα 438 ευρώ;
  • Είναι αλήθεια ότι θα επιβληθούν νέες μειώσεις ακόμη και σε συντάξεις των 600 ευρώ;

«Η Κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους πολίτες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής: Ο κ. Τσίπρας υποθηκεύει το μέλλον

"Μια ημέρα μετά την συζήτηση στην Βουλή, η δημοσίευση του επικαιροποιημένου μνημονίου επιβεβαιώνει πλήρως την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Αποτελεί τρανταχτή διάψευση, των όσων είπε χθες ο κ. Τσίπρας περί δήθεν «καθαρής» εξόδου. Ο κ. Τσίπρας υποθηκεύει το μέλλον, και αφήνει μια Ελλάδα με πολύχρονες, δυσβάσταχτες δεσμεύσεις, με υπαρκτό τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε νέα επώδυνα αδιέξοδα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. 

ΚΚΕ: διαψεύδεται πλέον και επίσημα το παραμύθι της “καθαρής εξόδου”

«Το παραμύθι της “καθαρής εξόδου” απ’ τα μνημόνια διαψεύδεται πλέον και επίσημα. Αντί για έξοδο απ’ τα μνημόνια έρχεται ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο με ματωμένα πλεονάσματα, ενισχυμένη εποπτεία, διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων, νέο τσεκούρι σε συντάξεις και αφορολόγητο και συνέχιση όλων των “μεταρρυθμίσεων” που ζητούν κεφάλαιο και ΕΕ», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Καθαρή έξοδος απ’ τα μνημόνια, για το λαό σημαίνει μόνο κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του κόμματος.