X

Έκκληση Χουλιαράκη να ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο

Σε «πολεμική ατμόσφαιρα» η συζήτηση στη Βουλή. Για «μνημόνιο plus» κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Να τελειώνουμε για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, είπε ο Χουλιαράκης.

Ant1news

Σε πολεμική ατμόσφαιρα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Το γεγονός ότι συζητείται με διαδικασίες εξπρές προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συζήτησης στη Βουλή συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για τη ελάφρυνση του χρέους και δεν πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Για διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε- τελειώσατε» έκαναν λόγο οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο ως ένα νέο μνημόνιο plus.

Από την ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε ακόμη, την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει συστηματικά από τη Βουλή τις επικαιροποιήσεις των μνημονίων, ενώ εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο -όπως είπε- εκχωρείται η δημόσια περιουσία 25 δις ευρώ ως εγγύηση για τα δάνεια του ESM.

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καθυστέρησης εκταμίευσης 1 δις ευρώ, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την ΕΚΤ ήταν θετική, «η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία αποπληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, οδήγησε στη αναβολή της εκταμίευσης για μερικές μέρες».