X

“Μαραθώνιος” πιέσεων για την περικοπή των συντάξεων

Εν μέσω “διασταυρούμενων …πυρών” η διαβούλευση με τους δανειστές. Το αίτημα της Αθήνας και το σαφές μήνυμα του Γιούνκερ.

Ant1news

Μάχη για να μην ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην πρώτη συνάντηση στην Αθήνα, μετά το τέλος του μνημονίου, με τους επικεφαλής των θεσμών, ο Υπουργός Οικονομικών αποχώρησε χαμογελαστός, αφού δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις στα επιχειρήματά του.

Στους επικεφαλής των κλιμακίων η Κυβέρνηση παρουσίασε στοιχεία, με βάση τα οποία η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό μέτρο κι επομένως, εφόσον υπάρχουν υπερπλεονάσματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για περικοπή τους. Ο Υπουργός επιχειρηματολόγησε ότι υπάρχει χώρος και για μέρος των αντίμετρων, όπως το επίδομα στέγασης, που μπορεί να δοθεί σε περισσότερους πολίτες και σε βάθος 4ετίας. Οι δανειστές δεν φαίνεται να επιμένουν στην περικοπή των συντάξεων, όμως η απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup, αφού συνταχθούν οι εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την πορεία του Προϋπολογισμού και της οικονομίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την συνάντηση με τους δανειστές υποστήριξε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους αριθμούς και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός στο Eurogroup, ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…. Είναι ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι από καμία πλευρά του κουαρτέτου –κυρίως το ΔΝΤ το οποίο είχε επιμείνει σε αντίθετη κατεύθυνση στο παρελθόν- δεν ετέθη ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου των συντάξεων.

 

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε, σε συνεντεύξεις του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ότι είναι αισιόδοξος πως δεν θα χρειαστεί περικοπή στις συντάξεις.

Ωστόσο, σε άλλο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση για την περικοπή των συντάξεων, απάντησε ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Τι συζητούν δανειστές – Κυβέρνηση

Οι συντάξεις είναι ένα βασικό θέμα που συζητούν Κυβέρνηση κι επικεφαλής των κλιμακίων, στην ατζέντα των οποίων βρίσκεται ακόμη μία σειρά από ζητήματα, που πρέπει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά, μεταξύ των οποίων:

  • Περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων
  • Μείωση κόκκινων δανείων
  • Ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις
  • Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις