X

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: τι προβλέπει για τις συντάξεις

Κατατέθηκε με "εναλλακτικές", για πρώτη φορά στα χρονικά. Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις.

Ant1news

Στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση, κατατέθηκε λίγο μετά τις 18:00 σήμερα, πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2019, το οποίο θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Με φλέγον θέμα την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και την λήψη αντιμέτρων, η Κυβέρνηση κάνει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού δύο προβολές για τις συντάξεις, ελπίζοντας ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα έχει πείσει τους δανειστές ό,τι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας, εάν δεν κοπούν οι συντάξεις έως και 18%.

Στο πρώτο σενάριο, τονίζεται ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος αν μειωθούν το 2019 κατά 2,1 δις ευρώ οι συντάξεις και ληφθούν αντίμετρα ύψους 1,7 δις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, κοινωνικά επιδόματα, σχολικά γεύματα και μείωση συμμετοχής στα φάρμακα.

Στο δεύτερο σενάριο, καταδεικνύεται – σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο - ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος, ώστε και να μην κοπούν οι συντάξεις και να ληφθούν μικρότερης κλίμακας μέτρα στήριξης, ύψους έως 1, 1 δις, τα οποία εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, όπως: μείωση εισφορών και φόρου επιχειρήσεων, επιδότηση ενοικίου και ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ. 

Αυτό θα στηριχθεί στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% ή 4,4% του ΑΕΠ, αναλόγως αν κοπούν ή όχι οι συντάξεις, σε κάθε περίπτωση δηλαδή μεγαλύτερο του στόχου των πιστωτών.

Όπως τόνισε το μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «ακόμη και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ». 

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup κι σύσσωμη η Κυβέρνηση, σε κάθε επίπεδο, τις επόμενες 50 ημέρες, θα επιδιώξουν να πάρουν την έγκριση των δανειστών, ώστε το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, στις 21 Νοεμβρίου, να προβλέπει την ακύρωση της περικοπής συντάξεων.

Εurogroup: η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει τους στόχους

Στην πρώτη αντίδραση απο τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του Eurogroup, o Μάριο Σεντένο επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σαφής βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας, σε σχέση με την περίοδο που ελήφθη η απόφαση για την μείωση των συντάξεων, πριν απο 18 μήνες, τόνισε όμως ότι προτεραιότητα είναι η επίτευξη των στόχων απο την Ελλάδα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί απο την πλευρά του είπε ότι οι παράμετροι του θέματος θα συζητηθούν ουσιαστικώς μετά τις 15 Οκτωβρίου, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι ουσιαστικά οι δανειστές ούτε αιφνιδιάστηκαν ούτε ενοχλήθηκαν απο την ύπαρξη δύο σεναρίων για τις συντάξεις στο προσχέδιο του Προύπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ότι η πρόβλεψη για περικοπή των συντάξεων δείχνει ότι η χώρα ουσιαστικώς ειναι εντός μνημονίου.