X

Προϋπολογισμός 2019: τι προβλέπει το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή

Τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις και τις παροχές. Διαξιφισμοί Χουλιαράκη με την αντιπολίτευση.

Ant1news

Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019 δεν θα περιλαμβάνει τις νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κάτι το οποίο είχε ήδη ανακοινώσει η Κομισιόν, η οποία "έκρουσε τον κώδωνα" για την ταχύτητα υλοποίησης μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το 2008 που προβλέπει δημοσιονομική επέκταση περίπου 0,5% του ΑΕΠ ή 910 εκατ. ευρώ. "Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα στην αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής", είπε χαρακτηριστικά.

Κόντρες Χουλιαράκη - βουλευτών της αντιπολίτευσης

Υψηλοί τόνοι και αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ενδεικτική του φορτισμένου πολιτικού κλίματος, «σημάδεψαν» την κατάθεση του προϋπολογισμού. Οι αναφορές στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση που καταλόγισε ανευθυνότητα, αυταπάτες και τυχοδιωκτισμό στην κυβέρνηση. «Πανηγυρίζετε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, και έχετε δεσμεύσει την περιουσία της χώρας για 100 χρόνια», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης.

Σε προϋπολογισμό που «θα νοηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», έκανε λόγο παραλαμβάνοντας το CD ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ μετά την κριτική που δέχθηκε ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως  πέρα από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2008 με καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, περιλαμβάνει μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, και σειρά αλλά μέτρα υπέρ της κοινωνίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα προ- νομοθετημένα μέτρα, είπε πως έγιναν από λανθασμένη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η οικονομία δεν θα κατάφερνε να πιάσει το στόχο και πως η επίτευξη των στόχων της έδωσαν τη δυνατότητα να ακυρώσει τα μέτρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας χαιρέτισε την εξέλιξη για την μη περικοπή συντάξεων, ωστόσο έκανε λόγο για προϋπολογισμό που θα οδηγήσει σε αδιέξοδα την οικονομική πολιτική της χώρας.

 

«Ας κρατάμε μικρό καλάθι, είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», ανέφερε από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, ενώ από τη ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μιλά με ειλικρίνεια διότι οι δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια συνιστούν ένα βαρύ δημοσιονομικό πρόγραμμα. «Μύθο» χαρακτήρισε την μεταμνημονιακή εποχή ο Θανάσης Παφίλης λέγοντας ότι είναι ειρωνεία να μιλάμε για κάτι τέτοιο αφού ισχύουν ακόμη 700 μνημονιακοί νόμοι.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 στις αρμόδιες επιτροπές και στις 12 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου, με την ψηφοφορία να λαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι "ο Κρατικός Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην Κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:

  • Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
  • Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ. Eίναι μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η υιοθέτηση των ανωτέρω θετικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων γίνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των αντίστοιχων εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022".