X

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για το “πάγωμα” των συντάξεων

Τι προβλέπουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup.

Ant1news

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την μη περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019, το οποίο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή και ψήφιση στην Ολομέλεια με την διαδικασία του «επείγοντος».

Η κατάθεση του νομοσχεδίου, που ενσωματώθηκε σε Κοινοτική Οδηγία προς ενσωμάτωση, ήρθε λίγες ώρες μετά το "πράσινο φως" που άναψε το Eurogroup για την ακυρωση της περικοπής των συντάξεων

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 80 άρθρα που αφορούν ευρεία γκάμα θεμάτων. Ρυθμίσεις που αφορούν την μεταβίβαση ακινήτων, τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος,  τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, την επιβολή προστίμων σε οχήματα εισαγωγής, καθώς και σε παραγωγούς οινοπνευματωδών κ.α

Σύμφωνα με το Προεδρείο της Βουλής, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς "τρέχουν" οι ημέρες και πρέπει οι διατάξεις του να τεθούν σε ισχύ εγκαίρως, πριν απο την καταβολή των κύριων συντάξεων του Ιανουαρίου, η οποία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα (σημ: στις 19 Δεκεμβρίου για ελ. επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους).

 

"Διασώζονται" και οι νέοι συνταξιούχοι

Με το νομοσχέδιο «παγώνουν» και διασώζονται οι προσωπικές διαφορές και κατ’ επέκταση οι συντάξεις για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η κατάργηση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα οικογενειακά επιδόματα αποτελεί το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, προβλέποντας  ότι διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του 2018, λόγω της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε αρχικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, οι διατάξεις του ν. 4387/16 που προβλέπουν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους θα ισχύσουν κανονικά. 

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη λόγω της μη περικοπής των συντάξεων εκτιμάται στο ποσό των 2,728 δις ευρώ για το 2019, των 2,646 δις ευρώ για το 2020, των 2,566 δις για το 2021 και των 2,489 δις ευρώ για το 2022. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν δαπάνες για τον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑΕΠ: ύψους 232 εκ. ευρώ για το 2019, 225 εκ. ευρώ το 2020, 218 εκ. το 2021 και 218 εκ. το 2022.

Δείτε το νομοσχέδιο πατώντας ΕΔΩ

Κουτσούκος: η Κυβέρνηση να «σώσει» τις νέες συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας

Σε δήλωση του, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Κουτσούκος, αναφέρει «όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει μέρος της Πρότασης Νόμου που έχουμε καταθέσει για την μη περικοπή των «παλαιών» συντάξεων και θα «ξεψηφίσει» την δική του που τις περικόπτει. Ελπίζουμε ότι θα ψηφίσει και το υπόλοιπο μέρος των προτάσεών μας για την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να διασωθούν και οι νέες συντάξεις που χορηγούνται μειωμένες κατά 30% και  να αντιμετωπιστούν οι ακραίες αδικίες των συντάξεων χηρείας και των επιδομάτων φτώχειας που λαμβάνουν ως σύνταξη χιλιάδες συνταξιούχοι  μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ».

ΚΚΕ: να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου 

"Όσο διατηρείται ο νόμος – λαιμητόμος Κατρούγκαλου, που έχει ήδη μειώσει τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, καμία τέτοια ρύθμιση, που διατηρεί άθικτο όλο αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, δεν διασφαλίζει σε μόνιμη βάση τους συνταξιούχους. Άλλωστε, η τροπολογία δεν καταργεί περικοπές που έχουν γίνει, απλά δεν εφαρμόζει το περαιτέρω τσεκούρωμα, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, μόνο για τους παλιούς συνταξιούχους. Χώρια που έρχεται μια ακόμη περικοπή, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Γι’ αυτό το λόγο το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καλώντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που σωρευτικά υπέστησαν απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ".