X

Αλαλούμ με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της ισχύος του μέτρου και ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα πέντε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.

Ant1news

Στον αέρα παραμένει το ζήτημα της παράτασης ή μη του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου με αυξημένες προσφυγικές ροές, μόλις 10 ημέρες πριν λήξει η ισχύς του μέτρου. Την παράταση προανήγγειλε ο Δημήτρης Βίτσας, όμως οι δανειστές λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει… άγνοια για το θέμα.

«Τρικυμίες» σε δεκάδες χιλιάδες νησιώτες, την Κομισιόν, αλλά και την… Κυβέρνηση προκαλεί η διαβεβαίωση του Δημήτρη Βίτσα στην Βουλή, για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές, με τρόπο και διάρκεια που θα καθοριστούν, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα έρθει με ΠΝΠ, μέχρι το τέλος του χρόνου, ο τρόπος με τον οποίο θα παραταθεί στα πέντε νησιά ο χαμηλός ΦΠΑ. Ο τρόπος… δεν μπορώ να τον πω, γιατί είμαστε σε μια διαπραγμάτευση αυτήν την στιγμή…», σημείωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Η δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέδειξε ένα αλαλούμ, ενδοκυβερνητικό και όχι μόνο, καθώς ευρωπαϊκές πηγές που παρακολουθούν στενά την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Αθήνας, έλεγαν ότι υπάρχει κάποια διαβούλευση, αλλά σε καμία περίπτωση απόφαση ή καν βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ. Ακόμη χειρότερα, το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου δηλώνει άγνοια του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει κάτι για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η παράταση δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό που ήδη ψηφίστηκε, καθώς θεωρείται ότι το μέτρο αντικαθίσταται από το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο έχουν δεχθεί δανειστές, όπως η Γερμανία, που θεώρησε την τελευταία εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως μονομερή ενέργεια και είχε ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία τελικώς έλαβε το Υπ. Άμυνας.

Το σίγουρο είναι ότι, με τα σημερινά επίσημα δεδομένα, από την Πρωτοχρονιά, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα αυξηθούν από 4 σε 6%, από 9 σε 13 και από 17 σε 24% οι συντελεστές ΦΠΑ, φέρνοντας «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά κι υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών.

Συντελεστές ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος

4% => 6%

9% => 13%

17% => 24%