X

Πρόεδρος EWG: Μειώστε το αφορολόγητο, επικίνδυνη η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Χανς Φάιλμπριφ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη ανοίγει τα χαρτιά του και δημιουργεί αναταράξεις στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Τον κώδωνα του κινδύνου -για την σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που εξ αρχής δεν φαίνεται θετικός, την μείωση του αφορολόγητου που την θεωρεί αναγκαία, αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν και που ίσως χρειαστούν διορθωτικά μέτρα- κρούει ο Πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ.

Ο κ. Φάιλμπριφ σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο insider.gr, ανοίγει τα χαρτιά του και προφανώς δημιουργεί αναταράξεις στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθεί λέγοντας ότι «το μέτρο αυτό σκοπεύει επίσης να διευρύνει τη φορολογική βάση του φορολογικού συστήματος, από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης, είναι σημαντική μια διευρυμένη φορολογική βάση».

Παράλληλα, σε ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος του EWG, τονίζει ευθαρσώς ότι «επειδή η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή ανεργία και οι άνθρωποι έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και εάν αυξάνεις τους κατώτατους μισθούς δεν αυξάνουν οι ευκαιρίες απασχόλησης. Είναι επικίνδυνο ζήτημα και οι θεσμοί θα το εξετάσουν πολύ προσεκτικά».

Αναφέρθηκε και στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων. Και εδώ ήταν πολύ προσεκτικός και αποκάλυψε ότι εάν εφαρμοστούν ενδεχομένως να χρειαστούν διορθωτικά μέτρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η αποστολή των θεσμών θα εξετάσει το θέμα αυτό, αλλά έχουν ήδη επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι μεγάλος κίνδυνος και μπορεί να απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα. Πρέπει να εξετάσουμε τι πραγματικά εμπίπτει στο θέμα αυτό».

Τονίζει παράλληλα ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στον σχεδιασμό μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Φάιλμπριφ τονίζει επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να δει πώς θα ενισχύσει την ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα τάσσεται ευθέως κατά των προεκλογικών παροχών.