X

Νέο “χτύπημα” Δραγασάκη για πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης «κρούει τον κώδωνα» για το «βουνό» των κόκκινων δανείων και τις λύσεις που απαιτούνται.

Ant1news

Επανήλθε ο Γιάννης Δραγασάκης στο ζήτημα της αν κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υπογραμμίζοντας «ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια τα οποία πιθανότατα θα κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας αφού επέκρινε την αντιπολίτευση για κινδυνολογία, σημείωσε πως αυτό που είπε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ήταν αυτονόητες αλήθειες, που για εκείνον αποτελούν θέσεις αρχής και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η κυβέρνηση να δει και να αξιολογήσει τις διάφορες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η πρώτη αλήθεια αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. «Διαφωνεί κανείς σε αυτό; Είμαστε η  χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Από το 2014 έχει αρχίσει η  μείωση των δανείων αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση  manual δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις. Τώρα γίνεται συζήτηση ανάμεσα σε μία πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ και μια πρόταση που έχει καταθέσει η τράπεζα της Ελλάδος. ο κ. Στουρνάρας. Την  κάθε λύση  τη   συζητούμε και  βλέπουμε τα θετικά, τα  αρνητικά και τους ενδεχόμενους κινδύνους».

 

Αναφορικά με την τρίτη αλήθεια, ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες από μία λύση να χρειαστούν νέα κεφαλαία. «Η τρίτη η αλήθεια κατά την άποψή μου είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Μπορεί κανείς να κάνει μία ρύθμιση που θα απαιτήσει οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ρύθμιση; Όχι όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι  η τάδε λύση, παραδείγματος χάρη η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου Οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του δημοσίου», ανέφερε και συμπλήρωσε πως θα μετρηθεί αυτό «για να δούμε τι σημαίνει. Μια άλλη λύση μπορεί να απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες. Οι τράπεζες αυτά μπορούν να τα βρουν με διάφορους τρόπους». 

Φθάνοντας στην τέταρτη αλήθεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι αυτά τα κεφαλαία  ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος.  «Τέταρτη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Τι σημαίνει το ενδεχομένως; Σημαίνει ότι αν μία τράπεζα έχει ανάγκη από νέα κεφαλαία πρώτον μπορεί να τα βρει «εκ των εν όντων». Μια άλλη  λύση μπορεί να είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Τρίτη λύση είναι να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί όμως αν αυτές οι λύσεις δεν υπάρχουν να χρειαστεί το κράτος όπως έκανε παλιότερα να βάλει κεφαλαία».