X

Προ των πυλών το 10ετές ομόλογο

Υψηλό αναμένεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά και την αναβάθμιση από την Moody’s. Πότε θα γίνει η έξοδος στις αγορές.

Ant1news

Ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου. Το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι όρισε ως αναδόχους για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs και J. P. Morgan.

Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνονταν στο 3,62%.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου, έπειτα από 9 χρόνια και με ισχυρό ατού τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν άμεσα την ευνοϊκή αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία αναθεώρησε την Παρασκευή την αξιολόγηση της χώρας, επιταχύνουν την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ορίζοντας τους αναδόχους της έκδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο ρόλος των συμβούλων της έκδοσης ανατέθηκε στις: Goldman Sachs, CitiGroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse, και HSBC, ενώ το ύψος της έκδοσης θα είναι 2-3 δισ. ευρώ. Ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο Τρίτη, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις, ενώ οι προσδοκίες για την απόδοση του ομολόγου είναι πέριξ του 4%. Ωστόσο, αναμένουν και την κίνηση των ομολόγων σήμερα στη δευτερογενή αγορά, ώστε ο πήχης των προσδοκιών να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ειναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους να βάλουν στοίχημα για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

«Όπως ξέρετε, οι αγορές προεξοφλούν την ομαλότητα και το ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο στοχεύει η επόμενη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με βάση αυτό το σκεπτικό θεωρούμε πως είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 

Η αναβάθμιση της Moody’s αποτελεί καθοριστικό γεγονός, διότι πρόκειται για τον οίκο που είχε αφήσει επί μακρόν την Ελλάδα με αμετάβλητη αξιολόγηση, ενώ είναι ο πιο αυστηρός στις αξιολογήσεις του. Το γεγονός ότι έδωσε «αέρα» δύο βαθμίδων,  προκάλεσε θετική έκπληξη σε κυβέρνηση και αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης συνολικά, δεδομένου ότι ο δεκαετής τίτλος είναι το ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα και η Ελλάδα απουσίαζε από τη συγκεκριμένη αγορά για εννέα χρόνια.

Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ, αλλά με κουπόνι 6,25% και το πραγματικό επιτόκιο να υπερβαίνει το 6,30%.

Στη δευτερογενή αγορά, διαπραγματεύεται ένα δεκαετές ομόλογο, το οποίο όμως είναι αποτέλεσμα swap ομολόγων, τα οποία είχαν προκύψει από το PSI. Είναι το ομόλογο με κωδικό ISIN GR0124034688, σταθερού επιτοκίου 3,75%, το οποίο λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2028, η απόδοση του οποίου την Παρασκευή βρέθηκε στο 3,63%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη απόδοση της τελευταίας 15ετίας που έχει καταγραφεί στη δευτερογενή αγορά. Η ιστορικά χαμηλότερη απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2005, με 3,32%.

Οι τράπεζες «βλέπουν» αγορές

Οι τράπεζες περιμένουν ως το «μάννα εξ ουρανού» την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ένα χαμηλό επιτόκιο σε επίπεδο 10ετίας θα επιτρέψει και σε αυτές την υλοποίηση των σχεδίων τους, που εκτός από πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και αναδιαρθρώσεις ισολογισμών, περιλαμβάνουν ότι θα απευθυνθούν κι αυτές με τη σειρά τους στις αγορές ζητώντας κεφάλαια.

Μια δυνατή παρουσία της χώρας πάντως στις αγορές θα βοηθήσει αισθητά τις επιδιώξεις και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος και αυτός επιζητεί έξοδο στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια. Άλλωστε, η Moody’s δεν παραλείπει να αναφερθεί στο κύριο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και που δεν είναι άλλο από τα «κόκκινα» δάνεια.

Η επόμενη αξιολόγηση προσδιορίζεται στις 26 Απριλίου από την S&P, κάτι το οποίο οι διεθνείς οίκοι το συσχετίζουν άρρηκτα με τις επικείμενες εκλογές.