X

Πρυτάνεις: «Ανοιχτά Πανεπιστήμια» και στήριξη σε Πελεγρίνη

Στη «σκιά των μεγάλων προβλημάτων, εξ αιτίας της πολιτικής της λιτότητας» η 74η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη

Ant1news


«Η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη και πρέπει να εξαιρεθεί από το μνημόνιο» δήλωσε, ο προεδρεύων της 74ης Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος. Ταυτοχρόνως, εξέφρασε την επιθυμία της συνόδου για «ανοιχτά πανεπιστήμια» αλλά και φόβους για την εξίσου «ποιοτική» λειτουργία τους στο μέλλον «με τόσο λίγα χρήματα και υποστηρικτικό προσωπικό», εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση

Η σύνοδος αποφάσισε ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες που από καιρό καταβάλει η σύγκλητος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το πανεπιστήμιο να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία». Παράλληλα, δήλωσε την «απόλυτη» συμπαράστασή της στον Θεοδόση Πελεγρίνη, θεωρώντας «άδικες τις διώξεις» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση κάθε δίωξης κατά του πρύτανη».

Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων η σύνοδος χαρακτήρισε «πλήγμα» και «άδικο» το «οριζόντιο» μέτρο, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα λειτουργίας. Ζήτησε δέσμευση για «άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις» σχετικά με την «ανάκληση - τροποποίηση των διαπιστωτικών πράξεων της διαθεσιμότητας», την ανάκληση της παραπομπής σε αργία όσων δεν απεγράφησαν καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εκπαιδευτικού τεχνικού προσωπικού και την ενδοϊδρυματική κινητικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, ζητήθηκε η «ανάκληση της μείωσης κατά 15% των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων για το 2014» και η «αποδέσμευση ταμειακών υπολοίπων προηγούμενων ετών». Το συντονιστικό της συνόδου και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου τη Δευτέρα, στην Αθήνα.