X

Λοβέρδος: «Μοριοδότηση καθηγητών σε δύσβατες και ακριτικές περιοχές»

Στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων την ερχόμενη εκπαιδευτική χρονιά μίλησε ο υπουργός Παιδείας στο Πρωινό του Αντ1.

Ant1news

Με την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία των ακριτικών και δύσβατων περιοχών, ώστε να καλύπτονται όλα τα σχολεία της χώρας σχεδιάζει πρωτίστως το υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Ο υπουργός μιλώντας στο Πρωινό του Αντ1 είπε ότι είναι στους στόχους του να δώσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, ώστε να καλύψουν τις κενές θέσεις στις περιοχές αυτές. Αρχικά με «μοριοδότηση» και έπειτα «με μετακίνηση στον τόπο καταγωγή τους παρακάμπτοντας το εμπόδιο της επετηρίδας» σκοπεύει ο κ.Λοβέρδος να «δελεάσει» τους καθηγητές. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο για μπόνους στους μισθούς τους.

Όλα τα παραπάνω «θα συζητηθούν σε διάσκεψη πρώην υπουργών Παιδείας, κάτω από τον συντονισμό του νυν την ερχόμενη εβδομάδα» σημείωσε προσθέτοντας ότι το Σεπτέμβριο τα σχολεία δε θα έχουν ελλείψεις ούτε σε εκπαιδευτικούς, ούτε σε βιβλία, εκτός από κάποια ειδικών μαθημάτων».

Ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των μετεγγραφών των πρωτοετών φοιτητών είπε:

«Η νέα ρύθμιση θέλει τους πάντες να δικαιούνται μετεγγραφή. Είχε παραληφθεί η ανταπόκριση στο αίτημα των φτωχών ανθρώπων, προσθέσαμε την κατηγορία αυτήν. Ισχύει για το 10% των φοιτητών, οι οποίοι έχουν 9.000 εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας.

Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας διπλασιάζεται το όριο και φτάνει τις 18.000 ευρώ. Θα εφαρμοστούν τώρα. Η μετεγγραφή γίνεται από το Τμήμα που έχει εισαχθεί ο φοιτητής σε αυτό που θέλει να πάει. Θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση, στο τέλος Αυγούστου.

Το όριο του 10% ισχύει μόνο για το εισόδημα, κατά τα άλλα οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες, χωρίς όριο, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στα κεντρικά πανεπιστήμια, λόγω υπερπληθυσμού.»

Τέλος προανήγγειλε τη συνεργασία του Παιδείας με το Δημόσιας Τάξης και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι τρεις φορείς θα συνεργαστούν με σκοπό την ηλεκτρονική προστασία των παιδιών τόσο από σεξουαλική κακοποίηση, όσο και από το bullying. Για το θέμα σημείωσε ότι θα υπάρξουν γίνουν ανακοινώσεις από τον κ. Κιγκίλια.