X

Δράσεις για την τουριστική εκπαίδευση

Την ανάληψη κοινής δράσης για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης συζήτησαν Όλγα Κεφαλογιάννη και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ant1news

Της Άντας Τράκου

Ο συντονισμός των δράσεων των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης ήταν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επί τάπητος τέθηκαν η υφιστάμενη δομή της τουριστικής εκπαίδευσης  σε λυκειακό και μεταλευκειακο επίπεδο και η δυνατότητα διασύνδεσης των επιπέδων αυτών, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των αναγκών και σχετικών  αιτημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος των δύο υπουργείων είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, η δημιουργία ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων, ακόμη και με δίδακτρα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές.

Τα δύο υπουργεία θα συνεχίσουν τις επαφές με σκοπό να ξεπεραστούν τα σχετικά τεχνικά εμπόδια και να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στη σύνοδο των πρυτάνεων των Α.Ε.Ι και των προέδρων των Τ.Ε.Ι.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στα τρία πεδία όπου αποφασίστηκε να γίνουν άμεσες δράσεις.

«Το πρώτο είναι η διαμόρφωση σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της τουριστικής εκπαίδευσης. Το δεύτερο η δυνατότητα σε όσους σπουδάζουν, σε όσους φοιτούν στις σχολές τουρισμού μετά  από την  τριετή τους εκεί φοίτηση και υπό προϋποθέσεις να έχουν μια διέξοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το τρίτο η δημιουργία ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τη διοίκηση του τουρισμού που με δίδακτρα θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως έναν από τους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό αυτόν της επένδυσης  στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σε αυτή τη συγκυρία να προσφέρει υψηλού επίπεδο εκπαίδευση στον τουρισμό  εκμεταλλευόμενη και την πολύ μεγάλη εμπειρία που έχει ως μια χώρα που είναι στις κορυφαίες  επιλογές για τον τουρισμό παγκοσμίως», τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε πως «όσον αφορά τις σπουδές των παιδιών από το εξωτερικό ,θα κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε επόμενο χρόνο, αλλά η σκέψη είναι ακριβώς αυτή, το να προσελκύσουμε ξένους, αλλοδαπούς φοιτητές στην Ελλάδα προκειμένου να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια ελληνικά, σε  ξένη γλώσσα βέβαια , γιατί με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα όχι μόνο αναβαθμίζει τις σχολές της στον τουρισμό για τους Έλληνες αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος  από το εξωτερικό».