X

Με λαμπρότητα και κατάνυξη ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου σε ολόκληρη τη χώρα.

Ant1news

 

Σε κάθε γωνιά της χώρας, πλήθος κόσμου προσήλθε σήμερα 15 Αυγούστου στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για να ακολουθήσει τις περιφορές των θαυματουργών εικόνων της Μεγαλόχαρης .

Το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως χαρακτηρίζεται η γιορτή της Παναγίας, εορτάζεται με κατάνυξη και λαμπρότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Κάθε τόπος, έχει και την δική του θαυματουργή εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, όπου αποτελεί στήριγμα, ελπίδα και παρηγοριά για χιλιάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Επίκεντρο των εορτασμών η Τήνος, όπου χιλιάδες πιστοί έχουν κατακλύσει και φέτος τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, που χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα της του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας.

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει το νησί για να κάνει κάποια παράκληση ή για να ευχαριστήσει την Παναγία για κάποια ευεργεσία της.

Σημαντικό είναι το προσκύνημα και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς, που γίνεται σημείο συνάντησης πιστών από όλη τη χώρα για να προσκυνήσουν την εικόνα της, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα και για να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αεροπορικώς, οδικώς αλλά και... ποδηλατώντας φτάνουν, τον Δεκαπενταύγουστο, στην Τραπεζούντα του Πόντου, εκατοντάδες ορθόδοξοι Χριστιανοί προκειμένου να παραστούν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά. Το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου αποτελεί όνειρο ζωής για τους περισσότερους Πόντιους, που και φέτος αναμένεται να κατακλύσουν την ιστορική μονή.

Στο νησί της Πάτμου, στο Ιερό Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Στην Κεφαλονιά, στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί εμφανίζονται κάθε χρόνο από 6 Αυγούστου μέχρι 15 του ίδιου μήνα τα φίδια της Παναγίας, πού κρέμονται από τις εικόνες χωρίς να πειράζουν κανέναν. Η Θεοτόκος ονομάστηκε Φιδιώτισσα από ένα θαύμα της,. Όταν πριν από πολλά χρόνια πειρατές ανηφόρισαν μοναστήρι με σκοπό να το λεηλατήσουν, τότε το κύκλωσαν φίδια και οι πειρατές φοβήθηκαν κι έφυγαν.