X

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς συμπεριλαμβάνεται στην λίστα (Times Higher Education World University Rankings 2014 - 2015) με τα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη

Ant1news

Μια σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, επεφύλασσε η δημοσίευση της λίστας  με τα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου από τους Βρετανικούς Τάιμς (Times Higher Education World University Rankings 2014 - 2015). Το ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται ανάμεσα στις θέσεις 301-350.

Καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για 4η συνεχή χρονιά, ανακηρύχθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ενώ στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν Αμερικανικά και Βρετανικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά. Κατά σειρά στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Στάνφορντ, Κέμπριτζ, ΜΙΤ, Πρίνστον, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Imperial Λονδίνου, Γιέηλ και Σικάγο.

Το πρώτο Ευρωπαϊκό, μη Βρετανικό, πανεπιστήμιο το συναντάμε στη θέση 13 της σχετικής λίστας και είναι το Ελβετικό   Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (γνωστό ως ΕΤΗ). Στην υπόλοιπη λίστα τώρα φιγουράρουν 6 Τουρκικά πανεπιστήμια και 3 Ισραηλινά. Από την Δυτική Ευρώπη έχουμε ακόμη 45 Βρετανικά(συνολικά) ,28 Γερμανικά, 17 Ιταλικά, 13 Ολλανδικά, 11 Γαλλικά, 10 Σουηδικά και 8 Ελβετικά. Ενώ δεν υπάρχει κανένα άλλο πανεπιστήμιο από Βαλκανική χώρα.

Η Ασία συνεχίζει την ανοδική της πορεία και 6 Ασιατικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα πρώτα 50, ενώ συνολικά 24 στα πρώτα 200.Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των Αμερικανών παραμένει αλλά με σταδιακή υποχώρηση.

Πάντως παρόμοιες λίστες δεν φαίνονται να συμφωνούν. Στην κατάταξη της QS που δημοσιεύτηκε προ εβδομάδων, πρώτο  Ελληνικό πανεπιστήμιο το  ΕΜΠ στις θέσεις 441-450 και δεύτερο το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 451-460. Στην Κινέζικη κατάταξη ARWU, για το 2013 όμως, συμπεριλαμβάνονται στις θέσεις 301-400, τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών.