X

Φορτσάκης: «Αν δεν αποχωρήσουν από την Πρυτανεία θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου»

Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια; Διερωτήθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, σχολιάζοντας την είσοδο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο.

Ant1news

«Καλώ τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο της Πρυτανείας να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η Πρυτανεία είναι σε συνθήκες καταλήψεως, δεν κάνω άλλο διάλογο πάνω σε αυτό» δήλωσε το Πρωινό ΑΝΤ1 ο Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Φορτσάκης

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος για να βάζεις μεγάφωνα και να φωνάζεις το βράδυ συνθήματα» τόνισε ο ίδιος.

Μάχη μεταξύ του πρύτανη του Καποδιστριακού και των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, με τον μεν πρώτο να ισχυρίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές έχουν καταλάβει την Πρυτανεία, τον δε εκπρόσωπο των Διοικητικών υπαλλήλων να υποστηρίζει ότι η Πρυτανεία λειτουργεί κανονικά.

Ο Πρύτανης, κ. Φορτσάκης και ο εκπρόσωπος των διοικητικών, μίλησαν στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για παράνομη εισβολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του πανεπιστημίου.

«Τρεις βουλευτές παραβιάζουν την είσοδο του πανεπιστημίου και επιτρέπουν σε φοιτητές, διοικητικούς και άλλους ανθρώπους άγνωστους σε εμάς να καταλάβουν το χώρο,  είναι προφανές ότι έχουμε μία κατάσταση ανωμαλίας. Όσο κρατάει αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος» είπε ο Πρύτανης.

Απατώντας σε ερώτηση αν «ένας βουλευτής δεν μπορεί να μπει στο χώρο του πανεπιστημίου» ο Πρύτανης απάντησε :

«Όχι βέβαια, ένας βουλευτής μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς άδεια; Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζητούν άδεια. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο πανεπιστήμιο εφόσον έχουν άδεια.

Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια; διερωτήθηκε ο πρύτανης και συνέχισε:

Όταν κάποιος έρχεται και θέλει να δει τον πρύτανη ή να χρησιμοποιήσει κάποια υπηρεσία βεβαίως είναι ευπρόσδεκτος, αλλά  όταν εμφανίζεται κάποιος και λέει μπαίνω μέσα χωρίς να ρωτήσω κανέναν, αυτό δεν γίνεται. Και δεν ισχύει μόνο για τους βουλευτές. Το θέμα των βουλευτών είναι δευτερεύων, το θέμα είναι ποιους έφεραν μαζί τους. Ένα ολόκληρο μπουλούκι ανθρώπων που μπήκε μέσα χωρίς άδεια και εγκαταστάθηκε εδώ και 24 ώρες και δεν αποχωρεί. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές, κάποιοι εργαζόμενοι και κάποιοι άγνωστοι.

Ο καθένας  μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο, εφόσον έχει σχέση με αυτό, αλλά να μπεις μέσα και να το μεταχειρίζεσαι σαν να είναι το σπίτι σου, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.

Εμείς απλώς ζητάμε το όνομα και την ιδιότητα αυτού που μπαίνει, όπως γίνεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο κ.Τριγάζης, μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η Πρυτανεία είναι ανοιχτή και λειτουργεί κανονικά, τονίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλέστηκαν από την ίδια τη συνέλευση των εργαζομένων.

«Δεν έχουμε καταλάβει κανένα χώρο της Πρυτανείας, ο κύριος Πρύτανης ή δεν έχει πληροφορηθεί καλά ή σκόπιμα λέει ανακρίβειες. Εμείς είχαμε κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι και ήρθαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη και μας δέχτηκε τελικά ο δεύτερος. Δεν υπάρχει κατάληψη, ο χώρος της Πρυτανείας λειτουργεί κανονικά. Ο χώρος είναι ανοιχτός, οι εργαζόμενοι μπαίνουν και δουλεύουν κανονικά. Ο χώρος ήταν σε αναταραχή όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν χθες στην Πρυτανεία, Αλεξόπουλος Απόστολος, Μαντάς Χρήστος και Θεανώ Φωτίου, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «όσα ισχυρίζεται ο πρύτανης δεν ισχύουν» και χαρακτήρισαν «ανεπίτρεπτες τις κατηγορίες του για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία».

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ουδέποτε παραβιάσαμε την πόρτα του Πανεπιστημίου, που υπενθυμίζουμε ότι είναι δημόσιος χώρος. Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών.

Στον Αντιπρύτανη εκφράσαμε την οργή μας και την λύπη μας για τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας , καθαριότητας κλπ.

Ζητήσαμε οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.»

Το θέμα σχολίασε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον ΒΗΜΑ FM  όπου τόνισε ότι δε μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει όποτε θέλει στα Ιδρύματα: «Είναι γνωστές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι έτσι να πάμε να πάρουμε μεζέδες και ούζα από κανένα μεζεδοπωλείο και να πάμε στο Πανεπιστήμιο να κάνουμε πικ νικ στην αυλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στο χώρο του Πανεπιστημίου δεν έχει εκτονωθεί  μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Πρύτανη και των Διοικητικών δεν αναμένεται να γίνει σήμερα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, λέγοντας ότι:

Βασικό είναι να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να είναι ελεύθερος ο ακαδημαϊκός χώρος. Αυτό είναι που μπορώ εγώ να πω.

«Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι (δεν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης). Αλλά βανδαλισμοί και καταστροφές και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλους τους δημόσιους χώρους είναι ανεπίτρεπτοι. Το ίδιο το πανεπιστήμιο έχει φύλακες και διοικητικό προσωπικό και μια μεγάλη δύναμη από μόνη της, που είναι οι φοιτητές. Πρέπει αυτά τα φαινόμενα να τα αποτρέπει. Δεν το συζητάω αυτό το πράγμα. Να διευκολύνει, επίσης, την αντιπαράθεση ιδεών, όπως πρέπει να διευκολύνει και τη γνώση» .