X

Εκρηκτικό κλίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Για περίπου μία ώρα βρέθηκαν «υπό ομηρεία» από περίπου 50 φοιτητές ο Πρύτανης και τα μέλη της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου επικράτησε ένταση μετά την εισβολή φοιτητών στη συνεδρίαση.

Ant1news



Έληξε η ένταση που επικράτησε το πρωί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν περίπου 50 φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, γεγονός που οδήγησε στην διακοπή της.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Φορτσάκης είχε αρχικά ενημερώσει ότι θα δεχθεί μία μικρή αντιπροσωπεία φοιτητών περίπου στυις 12:30 το μεσημέρι στη συνεδρίαση προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Αντ΄ αυτού αρχικά 30 φοιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια αυξήθηκαν σε περίπου 50, εισήλθαν στη αίθουσα και ζήτησαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Ο Πρύτανης και τα μέλη της Συγκλήτου αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να ανάψουν τα… αίματα, καθώς οι φοιτητές όχι μόνο δεν αποχώρησαν, αλλά κλείδωσαν την αίθουσα και απαγόρευσαν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Για συνθήκες ομηρείας έκανε λόγο ο αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου, μιλώντας τηλεφωνικά στο Πρωινό ΑΝΤ1. Μια ομάδα φοιτητών παρανόμως εισήλθε στην αίθουσα της συγκλήτου και μας κρατάει υπό ομηρεία, δήλωσε τηλεφωνικά την ώρα της έντασης και όπως ανέφερε οι φοιτητές για μία ώρα δεν αφήναν κανέναν να μπει ή να βγει από την αίθουσα.



Τελικά, μετά από περίπου μία ώρα έντασης ο Πρύτανης και τα μέλη της Συγκλήτου εξήλθαν από την αίθουσα και ακολούθησαν και οι φοιτητές. Όσο για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου που διακόπηκε, παραμένει άγνωστο πότε  θα συνεχιστεί.

Βασικά θέματα της Συγκλήτου ήταν το ζήτημα της ασφάλειας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η καθαριότητα και ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς.



Η ένταση πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες όταν οι πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο μετά από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές για ημέρες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών Αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, άναψε περαιτέρω τα... αίματα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών Αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για την Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.