X

Μειώνεται ο όγκος της τράπεζας θεμάτων

Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε την διακοπή τροφοδότησης της τράπεζας θεμάτων για τις 2 πρώτες τάξεις του Λυκείου.

Ant1news

Περιορίζεται ο αριθμός των θεμάτων ανά μάθημα στην Α’ και Β’ Λυκείου και διακόπτεται η τροφοδότηση της τράπεζας θεμάτων για την τρέχουσα χρονιά όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Η διακοπή της περαιτέρω τροφοδότησης της τράπεζας θεμάτων θα ξεκινήσει στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκινάει το Β’ τετράμηνο του σχολικού έτους. Μέχρι την ημερομηνία αυτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού θα πρέπει:

α) Να εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος.

Παρατηρούνται επαναλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση (αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλος μέρος μαθητών στα φροντιστήρια.

Ένα παράδειγμα: Για το μάθημα «Φιλοσοφία» της Β΄ Γενικού Λυκείου, που διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως, η Τράπεζα περιέχει 299 θέματα!! Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε με 70 περίπου θέματα να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης.

β) Να ολοκληρωθεί, όπου δεν έχει γίνει αυτό, η κάλυψη του συνόλου  της διδακτέας ύλης. 

2. Μετά την 21η Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του Μαρτίου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αναπροσαρμογές, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένων ή ασαφών θεμάτων αλλά και τα ζητούμενα των θεμάτων να σχετίζονται απόλυτα με τις οδηγίες διδασκαλίας.

3. Τα θέματα να ταξινομηθούν κατά κεφάλαιο ή κατά διδακτική ενότητα, ώστε να είναι ευχερέστερη η αξιοποίησή τους κατά τη διδασκαλία.