X

Εισβολή κουκουλοφόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας η διαχείριση λέει ο Πανούσης. Ευθύνη στην κυβέρνηση ρίχνει ο Σαμαράς. Εισαγγελική παρέμβαση για την εισβολή.

Ant1news

"Πρέπει, η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία να λύσει το θέμα" δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης, αναφερόμενος στην εισβολή κουκουλοφόρων στο ΑΠΘ.

Κατά την εισβολή κι ενω βρίσκονταν σε εξέλιξη φοιτητικές εκλογές, τραυματίσθηκαν δυο νεαροί άνδρες, ηλικίας 21 και 28 ετών. Εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια. έδωσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη.

Οι μαρτυρίες φοιτητών από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για εισβολή 30-40 κουκουλοφόρων  σε διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Τα μεγαλύτερης έντασης επεισόδια και τραυματισμοί  σημειώθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και μικρότερης έντασης στο Οικονομικό, στη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για κλοπή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τραπεζάκια της ΔΑΠ .

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τα επεισόδια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. Σημείωσε  ότι "η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύσει τη ζωή και να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας" ενω απευθυνόμενος στον κ. Πανούση διερωτήθηκε "αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιος θα το κάνει;"

Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για μία ακόμη φορά επιδεικνύουν απάθεια και αδιαφορία, επιτρέποντας την ανομία να κυριαρχεί στα Πανεπιστήμια μας, σχολίασε και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης. 

«Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ροπάλων» ζητά το Ποτάμι και καλεί  την πολιτεία, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, «να αντιδράσει και να εφαρμόσει επιτέλους ένα σχέδιο αποτροπής και αντιμετώπισης όλων των βίαιων περιστατικών στα Πανεπιστήμια». 

«Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να είναι αιώνιος όμηρος εξωπανεπιστημιακών ή πανεπιστημιακών συμμοριών που ασκούν βία και απλώνουν ένα πέπλο τρομοκρατίας απέναντι σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους», τονίζει το Ποτάμι.

«Οι βιαιοπραγίες δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στους πανεπιστημιακούς χώρους» σχολίασε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ .

Η  Μαρίνα Χρυσοβελώνη πρόσθεσε πως «η περιφρούρηση του δημοκρατικού κλίματος, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της νομιμότητας είναι πρωτίστως ευθύνη των μελών της πανεπιστημιακής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ευθύνη όλων των πλευρών και των συνιστωσών που δρουν και λειτουργούν για να είναι τα Πανεπιστήμια πεδίο διδασκαλίας, έρευνας και διαλεκτικής. Και, βεβαίως, μεγάλη ευθύνη για την αποτροπή κρουσμάτων βίας έχουν οι φοιτητικές παρατάξεις που οφείλουν να συνεργαστούν πέρα και πάνω από τις κομματικές αντιπαλότητες».

Την εισβολή των κουκουλοφόρων καταδίκασε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «πρόκειται για επιθέσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να κρατήσουν το φοιτητικό σώμα μακριά από την εκλογική διαδικασία»  και ότι «λειτουργούν εις βάρος του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης». Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει τους φοιτητικούς συλλόγους να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους υπογραμμίζοντας πως «δημοκρατική διαδικασία,  δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με “προστασία” από μπράβους». 

«Σκοπιμότητες» βλέπει πίσω από την εισβολή στο ΑΠΘ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση Ταυτοχρόνως ζητεί «να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της ΝΔ και άλλων δυνάμεων να αξιοποιηθούν αυτές οι ενέργειες για τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και την ένταση της καταστολής».