X

Στον «Άγιο Σάββα» το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας

Το αδιαχώρητο από πιστούς που ήθελαν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο. 'Ενταση κι εκνευρισμός, καθώς πολλοί δεν πρόλαβαν.

Ant1news

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» απο εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι από τα ξημερώματα σχημάτισαν ουρές, προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.

Η λειψανοθήκη με το σκήνωμα μεταφέρθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο εκκλησάκι του νοσοκομείου, όπου παρέμεινε από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Πολλοί  απο τους πιστούς που περίμεναν επι ώρες δεν κατάφεραν να προσκυνήσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και εκνευρισμός.

Στην περιφορά του λειψάνου δεν παρέστη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.  «Είναι θέμα εντελώς προσωπικό του κάθε ανθρώπου και δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε να το συζητάμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας χθες στο Πρωινό ΑΝΤ1. 

Μιλώντας σήμερα στην ίδια εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι ζητήματα για το θρησκευτικό αίσθημα του λαού μας δεν πρέπει να τα βάζουμε στην πολιτική αντιπαράθεση.

Στον ναό της Αγίας Βαρβάρας μετέβη την Πέμπτη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να προσκυνήσει το σκήνωμα.

Ο αρχιεπίσκοπος απάντησε στην κριτική που έγινε για την μεταφορά του σκηνώματος στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, λέγοντας ότι ακούγονται πολλά λόγια από πολλούς επίσημους και μη, που θα τα κρίνει η ιστορία. «Ο τόπος έχει ανάγκη από λόγο και όχι λόγια. Τα πολλά λόγια τον έφτασαν εδώ που έφτασε», συμπλήρωσε.


Σχετικά με το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας» επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος έκανε λόγο για συμβολική έξοδο του ιερού λειψάνου στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Αγίου Σάββα.

«Είναι συμβολική ακριβώς γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμωδών νοσημάτων. Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη την ιστορία αυτής της τοπικής κοινωνίας. Εδώ υπήρχε το προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, 50 μέτρα πιο πάνω ήταν η γειτονιά των λεπρών, πιο κάτω είναι το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, στη γωνία είναι το δημόσιο ψυχιατρείο. Όλα αυτά χτίστηκαν από την Πολιτεία που σεβάστηκε την παράδοση αυτού του λαού και συνέδεσε όλα αυτά τα θεραπευτικά ιδρύματα με το σπίτι της Αγίας Βαρβάρας», είπε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος Φαναρίου.

«Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε ή να αμφισβητήσουμε ή να απορρίψουμε την ιατρική επιστήμη, γι' αυτό μαζεύουμε και φάρμακα...» τόνισε ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, απαντώντας στις αντιδράσεις των γιατρών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο ακόμα και για ειδωλολατρεία.

Το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει έως τις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η παράταση της παραμονής του στην Αθήνα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών για να προσκυνήσουν.