X

«Ιερός Πόλεμος» για τα Θρησκευτικά

Οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις Αναγνωστοπούλου. Τι απαντά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αύριο συνάντηση Ιερώνυμου-Φίλη.

Ant1news

"Φωτιές" άναψε, λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, προαναγγέλλοντας αλλαγές.

Αυτή η δήλωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος αμφισβήτησε ότι η Σία Αναγνωστοπούλου έχει αρμοδιότητα να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια απλοποίησης των διαδικασιών και ζήτησε «να σοβαρευτούμε» και «να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο νέος Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά το τέλος της οποίας θα ακολουθήσουν δηλώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Φίλης, οι δηλώσεις του οποίου για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας είχαν προκαλέσει τους πιστούς κι είχαν εγείρει αντιδράσεις.  

Απο την πλευρά της, η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι δεν είναι παράνομη η δήλωση του μαθητή ή των γονέων του ότι επιθυμούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Στην εν λόγω απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα» και προσθέτει: «Η ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης που συνιστά στο δικαίωμα εκείνου που έχει την επιμέλεια του ανήλικου να προσδιορίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου του σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις αποτελεί έκφανση και μορφή της προβλεπόμενης στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας».

Και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος πήρε θέση για την υπόθεση των Θρησκευτικών, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη: