X

Παράταση στην αγωνία για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τι δήλωσε για το θέμα που «καίει» χιλιάδες γονείς ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Τι είπε για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ant1news

Τις 10 Οκτωβρίου θέτει ως προθεσμία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την πρόσληψη των πρώτων 11.000 αναπληρωτών σε σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ παράλληλα μέχρι τέλος Νοεμβρίου το αργότερο, θα έχει λυθεί και το ζήτημα του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός, Νίκος Φίλης σε δημοσιογράφους. 

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που μεταφράζεται σε 4.000 πιστώσεις για προσλήψεις μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που κατά την πρώτη φάση, προσλήφθηκαν 3.700 αναπληρωτές, κυρίως από πιστώσεις του ΕΣΠΑ. "Νομίζω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, να προχωρήσουμε στην πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μέσα στον Οκτώβρη", δήλωσε ο υπουργός. 

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Νοεμβρίου θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ζήτημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν αφορά μόνο το υπουργείο, αλλά είναι "θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης".



Τόνισε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των ισοδυνάμων» και πρόσθεσε πως «μπορούμε π.χ. να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

"Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλήσουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας", είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά κυρίως τη λαϊκή οικογένεια. 

Τέλος, ο κ. Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε με την απεικόνιση στο βιβλίο της Γ´ λυκείου γενικής παιδείας ενός χάρτη, στον οποίο αναφέρεται η ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. "Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία", απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε: "υπάρχουν από το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Είναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονίας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας από μόνη της".