X

Νέα κόντρα Φίλη με γονείς για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» λέει ο υπουργός Παιδείας. Αντιδρούν οι γονείς στο μέτρο.

Ant1news

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Φίλη στον ΣΚΑΙ, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για το 13%.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες... συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το 0% σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα... Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» σχολίασε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.

«Υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση εφεξής θα είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας» ανακοίνωσε επίσης. 

Θα εγκρίνει την πρόταση το Κουαρτέτο;

Ο ΦΠΑ των τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση, με μεγαλύτερο συντελεστή 13%, αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές. Το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνεται στα προαπαιτουμένα που απαιτούνται για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 2 δισ. ευρώ.  

Μάλιστα οι επαφές του κουαρτέτου ξεκίνησαν ήδη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ, ως την Παρασκευή, θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας

Αντιδράσεις γονέων για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας συναντάται με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για τον ΦΠΑ 6%, ενώ στις 6 το απόγευμα, οι γονείς μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση έξω από Λεόντειο Σχολή Πατησίων, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φορείς των ιδιωτικών σχολείων.

Οι γονείς των 85.000 μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία είναι κάθετα αντίθετοι στην επιβολή ΦΠΑ 13%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας», «η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού:

-τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία.

- στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών».

«Ζητάμε την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση» καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.