X

Κλειστά για πρώτη φορά τα δημόσια ΙΕΚ

Λόγω ελείψεων δεν έχουν ανοίξει ακόμη, για πρώτη φορά, μετά από 20 χρόνια. Πότε λέει το Υπουργείο Παιδείας ότι θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Ant1news

Κλειστά για πρώτη φορά, μετά από 20 χρόνια, παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ, αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμα τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους.

Τα ΙΕΚ θα έπρεπε να έχουν ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο, η έλλειψη των 30 εκατ. ευρώ, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις των 7.000 - 8.000 εκπαιδευτικών δεν επέτρεψε τη λειτουργία τους. Επιπλέον, οι παραμένουν απλήρωτα τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας του να βάλει τέρμα στην αγωνία των χιλιάδων σπουδαστών, αλλά και των ίδιων που παραμένουν απλήρωτοι. Ζητούν, επιπλέον, από τον Νίκο Φίλη, να τους απαντήσει να θα λειτουργήσουν φέτος τα Ινστιτούτα.

Υ. Παιδείας: Εντός του Νοεμβρίου η έναρξη μαθημάτων

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το θέμα, το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι "για την τρέχουσα περίοδο και πριν την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, καταβλήθηκε ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου σε συνεργασία με τους διευθυντές των ΔΙΚΕ για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών κατάρτισης των τοπικών κοινωνιών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπήρξε ο εξορθολογισμός των προτάσεων νέων ειδικοτήτων".

Όπως τονίζει το Υπουργίο, "τοσο οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου για τη λειτουργία των ΔΙΕΚ έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τις επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού κενού του τρέχοντος έτους οδήγησαν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στο να καθυστερήσουν την προκήρυξη για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψηφίους εκπαιδευτές".

Σημειώνεται πάντως ότι "παρόλα αυτά έχει ληφθεί μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η έναρξη του τρέχοντος εξαμήνου σπουδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου".