X

Το παρασκήνιο και οι στόχοι της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης των θρησκευτικών ηγετών στη Μυτιλήνη. Πού στοχεύει η ιστορικής σημασίας επίσκεψη.

Ant1news

Μήνυμα ευαισθητοποίησης για το Προσφυγικό στην παγκόσμια κοινότητα στοχεύουν να στείλουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι θα βρεθούν στην Λέσβο στο τέλος της εβδομάδας. Η συνάντηση τους είναι ιστορικής σημασίας και αναμφισβήτητα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αλλά και ο Πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης των θρησκευτικών ηγετών, ανακοίνωση τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση, ενώ ερμήνευσε την κοινή τους απόφαση ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει η Ελλάδα στο Προσφυγικό.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Της αποστολής της πρόσκλησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Πάπα Φραγκίσκο, προηγήθηκε σειρά παρασκηνιακών πολιτικών, διπλωματικών και εκκλησιαστικών ενεργειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκονται έμπρακτα στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, υλοποιώντας προγράμματα διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και παρέχοντας παράλληλα, μέσω άλλων προγραμμάτων, την αντιμετώπισης των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης (στέγη, ξενώνες, κτλ.).

Το μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα για το βάρος και τις δυσκολίες που σηκώνει η Ελλάδα έπρεπε να δοθεί και μάλιστα να είναι ηχηρό.  Για το λόγο αυτόν, τον περασμένο μήνα ο Ιερώνυμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί, μέσω επίσημων επιστολών προς όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για το Προσφυγικό.

Στο παρασκήνιο, όμως, εκτός της επιστολής που έλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Ιερώνυμο, υπήρξαν επιπλέον τριβές. Σε συνάντηση που έγινε στην Αγία Έδρα ήταν που προτάθηκε στον Ποντίφικα η επίσκεψη στην Ελλάδα. Εκείνος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, είδε θετικά την πρόταση και απευθύνθηκε στο Φανάρι, προτείνοντας την κοινή επίσκεψη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Λέσβο. Η αποδοχή από την Κωνσταντινούπολη ήταν άμεση, ενώ εστάλη και από το Φανάρι σχετική επιστολή στον Πάπα.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Πάπα ανακοινώθηκε στην Ιερά Σύνοδο, χθες, από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε ήδη λάβει τη θετική απάντηση στις επιστολές που είχε αποστείλει. Σε αυτήν την απάντηση, εκδηλώθηκε η επιθυμία του Φραγκίσκου να επισκεφτεί την Ελλάδα και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα – για ακόμα μία φορά – τόσο για το Προσφυγικό, όσο και για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων, που έχουν προκαλέσει σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων.

Ι Ιερά Σύνοδος αποδέχτηκε την πρόταση της επίσκεψης του Πάπα σε ένα νησί, αφού πρόκειται για ολιγόωρη και εκτός πρωτοκόλλου επίσκεψη, με ανθρωπιστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί σε hot spot της Λέσβου. «Η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μια Ελλάδα που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει», σημειώνει η Ιερά Σύνοδος.

Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να δοθεί η εικόνα ενότητα και απηύθυνε πρόσκληση και στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα, στέλνει στα πέρατα του κόσμου πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας για την ανακούφιση των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, την ανάληψη των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση  της Ιεράς Συνόδου.