X

Το μήνυμα του Πάπα στο Instagram για τους πρόσφυγες που πήρε μαζί του

Ανήρτησε βίντεο με τις πρώτες στιγμές τους μακριά από τα κέντρα κράτησης. Πώς "αποτύπωσε" τις συγκινητικές στιγμές στη Μόρια.

Ant1news

Έσπασε τα τείχη και τους φράχτες που υψώνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο Πάπας Φραγκίσκος, με την απόφασή του να πάρει μαζί του στο αεροπλάνο, κατά την αναχώρησή του από τη Λέσβο, 12 μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά.

Πρόκειται για τρεις οικογένειες προσφύγων, που επελέγησαν με κλήρωση και θα φιλοξενηθούν στο Βατικανό από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η οποία έχει αναπτύξει  σημαντική διαμεσολαβητική δραστηριότητα σε εμπόλεμες περιοχές. Την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων αναλαμβάνει η Αγία Έδρα.

Σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο με τις ταλαιπωρημένες οικογένειες που πήρε μαζί του, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα: «Είναι μια μικρή μόνο χειρονομία, αλλά όλοι πρέπει να προσφέρουμε, δίνοντας ένα χέρι βοηθείας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

 

Ο Πάπας ανήρτησε πριν λίγες ώρες και ένα παζλ φωτογραφιών, από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έζησε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, σχολιάζοντας ότι ήλθε στη Μυτιλήνη για να επικεντρώσει την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και να παρακαλέσει για την επίλυση του προβλήματος.

Τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλαν από τη Λέσβο μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα.

Με στοργικά λόγια, ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους που γονάτιζαν μπροστά τους εκλιπαρώντας για βοήθεια και ελπίδα.

 

Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Ακόμα μία νεαρή γυναίκα, γονατισμένη μπροστά στον Πάπα, έκλαιγε και ζητούσε την ευλογία του και τη βοήθειά του για ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα, μια νέα σελίδα στην ιστορία της Λέσβου άνοιξε η επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στο νησί. Ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός φρόντισε με ένα βιβλίο να κάνει πραγματικότητα αυτή τη νέα σελίδα. Οι τρεις Αρχιερείς έγραψαν σ’ αυτό το βιβλίο για το νησί που μπορεί να περηφανεύεται πως παγκόσμια είναι «το νησί της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών».