X

Με κατανυκτικές πομπές η κορύφωση του Θείου Δράματος

Περιφορά Επιταφίων ανά την Ελλάδα. Πομπή 33 επιταφίων στην Κέρκυρα. Από τον Ι.Ν Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη η πρώτη περιφορά στο κέντρο της Αθήνας.

Ant1news

Σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης χιλιάδες πιστοί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, παρακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στις ενορίες τους, λίγο μετά την τελετή της Αποκαθήλωσης, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο κόσμος κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια προσευχόταν σιωπηλά, ενώ νεαρές αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες έραιναν τους Επιταφίους με αρώματα σε ανάμνηση των μύρων με τα οποία οι μυροφόρες άλειψαν τον Ιησού.

Η πρώτη περιφορά Επιταφίου έγινε υπό το φως της μέρας, όπως κάθε χρόνο, στον μεσαιωνικό ναό της Μονής Καισαριανής, στους πρόποδες του Υμηττού.

Η περιφορά ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, λίγο μετά την Αποκαθήλωση, καθώς για τον Ναό αυτό έχει δοθεί ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Ακολούθησε η μεγάλη πομπή της περιφοράς των 33 επιταφίων της Κέρκυρας, συνοδεία μουσικών συνόλων και χορωδιών, που πλημμύρισαν την πόλη από πένθιμα εγκώμια.

 

Στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη περιφορά Επιταφίου έγινε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

 

Αγήματα του Στρατού και της Αεροπορίας συνόδευαν τον Επιτάφιο υπό τα πένθιμα εμβατήρια της Φιλαρμονικής Αθηνών. Ήταν ο μόνος Επιτάφιος που πέρασε από την πλατεία Συντάγματος.

 

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για να ακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου που παραδοσιακά ξεκίνησε στις 17.00 το απόγευμα.

 

Με συγκίνηση ακολούθησαν οι πιστοί την περιφορά του Επιταφίου του Εσταυρωμένου και στην Πάτρα.  Η εκκλησία του Αγίου Αλεξίου κάθε χρόνο ξεκινά πρώτη την περιφορά του Επιταφίου, με αρκετό κόσμο να ακολουθεί την πομπή.