X

Συγκίνηση στην αναπαράσταση των Παθών στην Παστίδα Ρόδου (βίντεο)

Η αναπαράσταση κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δείτε όλο το τελετουργικό, αλλά και το έθιμο με τα Θρονιά!

Ant1news

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση των πιστών στην Παστίδα της Ρόδου, εκεί όπου κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται η αναπαράσταση των Παθών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Καμάρι».

Ρωμαίοι στρατιώτες μετά το «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου» παρατάσσονται κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου και με βάρδιες παραμένουν εκεί μέχρι αργά, ενώ τα μοιρολόγια από τις γυναίκες ακούγονται σε όλο το νησί.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου, Ρωμαίοι στρατιώτες συνοδεύουν τον Επιτάφιο στην περιφορά μέχρι το Κοιμητήριο, ενώ προπορεύονται Ιουδαίοι και Ιουδαίες με δάδες και φαναράκια. Οι μυροφόρες ρίχνουν ροδοπέταλα στο δρόμο που θα περάσει ο Χριστός.

Το έθιμο έχει ξεκινήσει από το 1994 και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πιστούς όχι μόνο από το νησί, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παστίδας στη Ρόδο ο Ιερέας Μακάριος έψαλλε την πρώτη Ανάσταση πετώντας φύλλα δάφνης και οι πιστοί χτυπούσαν τα στασίδια – θρονιά, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Πρόκειται για το έθιμο με τα Θρονιά!