X

Πανελλαδικές υπό την απειλή απεργίας

Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τα κενά στα σχολεία. Οριστική απόφαση για κινητοποιήσεις στις 21 Μαΐου. Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας.

Ant1news

Ολοκληρώνεται σήμερα το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας και τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί αλλά και ο μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας μπαίνουν στην τελική ευθεία για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, το φετινό διδακτικό έτος είναι μικρότερο από τα άλλα αφού τα μαθήματα σταμάτησαν στις 22 Απριλίου για τις Πασχαλινές διακοπές ενώ κατά την επιστροφή των μαθητών μαθήματα έγιναν μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» οι καθηγητές βρίσκονται υπό τη σκέψη κινητοποιήσεων. Μάλιστα, η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ).

“Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης” ανέφερε χθες η ΟΛΜΕ τονίζοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με 3.000 κενά εκπαιδευτικών σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει από Σεπτέμβριο. 

Κι αυτό διότι όπως αναφέρει η  Καθημερινή, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, ο υπουργός Νίκος Φίλης, μετά την τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είχε κάτι που να μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία.

Πάντως, ο Υπουργός Παιδείας μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» διεμήνυσε ότι δε θα γίνουν απεργίες στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πίεση για κινητοποιήσεις ασκούν και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί να γίνει απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς “η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικό κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή”.

Ακόμη, όπως αναφέρει το Συντονιστικό, εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την επόμενη σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα γίνουν από 5.500 έως 7.000 λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ από 800 έως 1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.