X

Πανελλαδικές 2016: Ανακοινώνονται την Παρασκευή οι βαθμολογίες

Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ξέκίνησε η διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών. Πως θα "κινηθούν" οι βάσεις.

Ant1news

Κορυφώνεται την Παρασκευή η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αναρτώνται οι βαθμολογίες τους στα σχολεία όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι βαθμολογίες θα είναι διαθέσιμες, μετά τις 14:00 και στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr.

Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Την Πέμπτη, 16 Ιουνίου στις 10.30 το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ από σήμερα 15 Ιουνίου έως την Παρασκευή 08 Ιουλίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων των Πανελλαδικών.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να παραλάβουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από το Λύκειό τους, να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις.

Μετά την ανάρτηση και των βαθμών των ΕΠΑΛ και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

 

Που αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις

Σε τρεις ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα. Αναλυτικότερα:

1ο επιστημονικό πεδίο - Φέτος αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο όμως και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές των ΜΜΕ και της Ψυχολογίας.

2ο επιστημονικό πεδίο - Με τα μαθηματικά να καθορίζουν τις βάσεις σε αυτό το πεδίο, οι σχολές που εντάσσονται σε αυτό αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή μείωση ή μια συγκράτηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να επανέλθουν σε υψηλότερες βαθμολογίες.

3ο επιστημονικό πεδίο - Οι ιατρικές σχολές δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τα δύσκολα θέματα που έπεσαν στη Βιολογία και έτσι είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν κοντά στο 19,5 ή ακόμα και να ανέβουν! Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν.

4ο επιστημονικό πεδίο - Η δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση για δασκάλους και νηπιαγωγούς, φαίνεται ότι ρίχνει τις βάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

5ο επιστημονικό πεδίο - Αναμένεται πτώση των βάσεων, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων φαίνεται ότι κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.