X

Ξεκινάει σήμερα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους προκαθήμενους και τις αντιπροσωπείες. Κανονικά θα συμμετάσχει η εκκλησία της Σερβίας, ενώ θα απουσιάσει τελικά η Ρωσία.

Ant1news

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο, η οποία ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου, στην Ορθόδοξη Ακαδημία, στο Κολυμπάρι των Χανίων.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι  το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας των τελευταίων 1300 ετών, αλλά σημαδεύτηκε πριν καλά – καλά ξεκινήσει από μια σειρά προστριβών και αποχωρήσεων.

Με δεδομένη την απουσία της Εκκλησίας της Ρωσίας, μόλις χθες η Εκκλησία της Σερβίας, αποφάσισε να συμμετάσχει, είδηση που επιβεβαίωσε ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του orthodoxia.info.

Παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των Ορθοδόξων Προκαθημένων, σήμερα στις 20:00.

 

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται μεταξύ άλλων  ότι, «η Ελληνική Πολιτεία, έχοντας το ιστορικό προνόμιο να φιλοξενεί στο έδαφός της την πρώτη συνάντηση όλων των ορθοδόξων προκαθημένων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ.Χ., προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων και την οργανωτική επιτυχία της Συνόδου».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Creta live, δεκάδες αστυνομικοί, ένστολοι και μη, θα διατεθούν για την συνοδεία τους σε κάθε στάδιο του προγράμματος. Τα μέτρα θα είναι δρακόντεια σε αεροδρόμια και λιμάνια, στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ η Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι θα μετατραπεί σε «φρούριο».

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τα μέτρα ασφαλείας και τάξης είναι ο δυσκολότερος που έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο. Η δυσκολία του όλου εγχειρήματος έγκειται στον μεγάλο αριθμό των Προκαθημένων και των αντιπροσωπειών τους, στην πολυήμερη παραμονή τους στο νησί, στις μετακινήσεις τους και στις συναθροίσεις τους σε εξωτερικούς χώρους και φυσικά στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη-και όχι μόνο-στην σκιά της τρομοκρατίας.