X

Βάσεις 2016: Εισαγωγή σε σχολή ακόμα και με 1560 μόρια!

Ποια σχολή έχει τα περισσότερα μόρια. Άνοδος των βάσεων στις ιατρικές σχολές, πτώση στις παιδαγωγικές και οικονομικές. Δείτε όλες τις βάσεις.

Ant1news

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι ιατρικές σχολές σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βάσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.  

Πτώση των βάσεων καταγράφεται σε οικονομικά και θεωρητικά τμήματα ενώ υψηλές είναι οι βάσεις σε τουριστικές σχολές και Γεωπονικό.  Άνοδος καταγράφεται στις πολυτεχνικές σχολές και το Φυσικομαθηματικό.

Η σχολή με την υψηλότερη βάση είναι η Αρχιτεκτονική Αθήνας με 19.999 μόρια (συμπεριλαμβάνεται ειδικό μάθημα). Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ, τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης με 1.560 μόρια.

Για τις παιδαγωγικές σχολές, η μεγάλη πτώση των βάσεων αιτιολογείται από το γεγονός ότι αποτέλεσαν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο και χρειαζόταν να εξεταστεί ο υποψήφιος σε επιπλέον μάθημα, κάτι που, μαζί με τη μειωμένη προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των σχολών αυτών.

Ενδεικτικό της μείωσης, είναι η βάση του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο, στα 9.887 μόρια.

Οι οικονομικές σχολές σημείωσαν πτώση, επίσης λόγω μειωμένης ζήτησης κατά την παρούσα συγκυρία, της οικονομικής κρίσης, ενώ οι πολυτεχνικές σχολές σημείωσαν μικρή άνοδο, όπως και οι σχολές μαθηματικών και φυσικών σπουδών.

Όσον αφορά στις Ιατρικές σχολές, λόγω καλών επιδόσεων σε φυσική και χημεία, οι βάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και σημείωσαν αύξηση. Σύμφωνα με την προϊσταμένη γενικής διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και ηλεκτρονικής του ΥΠΠΕΘ, Καλομοίρα Μαρούγκα,  13.000 ήταν οι υποψήφιοι που είχαν επιλέξει το πεδίο των επιστημών Υγείας. «είχαμε 13.000 παιδιά που διεκδικούσαν αυτές τις θέσεις, είχαμε πολύ υψηλή επίδοση και λόγω των βαθμολογικών αποτελεσμάτων, είχαμε μεγάλη εκτόξευση των βάσεων διότι η βαθμολογική τους επίδοση στα μαθήματα ηυξημένης βαρύτητας ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη από την περσινή», τόνισε χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των βάσεων στα τμήματα αυτά.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεο-ιδρυθέντος τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων.