X

Σε “θέση μάχης” για προσευχή και θρησκευτικά

Αντιδράσεις προκάλεσε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας στην οποία δεν γίνεται αναφορά για κοινή προσευχή των μαθητών πριν την έναρξη των μαθημάτων. "Πυρά" και για το μάθημα των θρησκευτικών.

Ant1news

Έτοιμοι για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι οι ιεράρχες, με αφορμή το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία αλλά και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την Ένωση Θεολόγων.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, αναφέρει ότι αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου προς τις Ιερές Μητροπόλεις, με το οποίο θα ενημερώνονται σχετικά με το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία. Η Δ.Ι.Σ. προς ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών επαναλαμβάνει ότι η πρωινή προσευχή ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998).

Αναφορικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών η Δ.Ι.Σ. εμμένει στη διατυπωθείσα θέση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9ης Μαρτίου 2016 και επαναλαμβάνει την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για «την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Από την πλευρά του ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, σε ανακοίνωσή σημειώνει ότι «τη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείαςπαραλείπεται η πάγια ρητή αναφορά για κοινή προσευχή των μαθητών πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, η παράλειψη αυτή δεν φαίνεται καθόλου αθώα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται δικαιολογημένη ανησυχία. Παράλληλα, τονίζει ότι «ο κ. Φίλης, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει ιδεοληπτικές θέσεις, επιστρατεύει δόλιους τρόπους προκειμένου να μετριάζονται οι κοινωνικές αντιδράσεις».

«Οι αλλαγές στην επίμαχη εγκύκλιο προδίδουν ότι αυτό οραματίζεται: Την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία με “αθόρυβο τρόπο”. Τον καλούμε να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες του και να μην το επιχειρήσει».

Την ίδια ώρα αιχμηρή είναι ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας για τις αλλαγές που προωθεί στο μάθημα των θρησκευτικών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά απαιτούν ισονομία, σημειώνοντας πως λένε «όχι στον γκεμπελικής εμπνεύσεως προσηλυτισμό των μαθητών στην πολυθεΐα της πολυθρησκείας». Παράλληλα , η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καλεί τον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό να αντισταθεί στην κυβερνητική φαλκίδευση των ανθρωπίνων - ατομικών δικαιωμάτων του.