X

Συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου για τα Θρησκευτικά

Παρουσία Φίλη η συνάντηση. Θα ακολουθήσει ραντεβού Αρχιεπισκόπου - Καμμένου. Επιδιώκεται αποσαφήνιση των κυβερνητικών θέσεων για τα Θρησκευτικά.

Ant1news

Της Άντας Τράκου

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει τέτοια παραδοχή, αλλά με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι διατηρείται το αυστηρό βέτο σε οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση με τον Νίκο Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, όπως αποφασίστηκε μετά από την Σύνοδο της Ιεραρχίας, όπου συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, στον απόηχο της "διαμάχης" για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Επιδιώκοντας αποσαφήνιση των κυβερνητικών θέσεων για τα ζητήματα των θρησκευτικών και ευρύτερα για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε το ραντεβού στο Μαξίμου, για να μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας για "αναστολή για την τρέχουσα σχολική χρονιά της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών", με στόχο να υπάρξει ο χρόνος και ο χώρος για διάλογο απο μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους για το εν λόγω θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα της Εκκλησίας για κοινή συνάντηση εκπροσώπων της Ιεραρχίας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο δεν έγινε δεκτό, γι΄ αυτό και τελικώς ο κ. Ιερώνυμος θα δεχθεί στην Αρχιεπισκοπή τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, σε ξεχωριστή συνάντηση, πιθανότατα μετά το ραντεβού του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπυοργό, με τις πληροφορίες να λένε ότι το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 21:00 απόψε.

Ο κ. Ιερώνυμος, στο αίτημα του, ανέφερε ότι επιθυμεί να συνοδεύεται από νομικό σύμβουλο και τρεις Μητροπολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι Φθιώτιδας Νικόλαος, Σπάρτης Ευστάθιος και Μεσογαίας Νικόλαος, ωστόσο στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι η συνάντηση θα είναι μεταξύ των κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου.

 

"Ο Ιερώνυμος δεν συζητά με τον Φίλη"

Θέμα Φίλη έθεσε για ακόμη μια φορά, νωρίτερα το πρωί, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδιάρης, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν συζητά το θέμα με τον Υπουργό Παιδείας.

Ωστόσο, στη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου παρίσταται και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η εγκύκλιος για τα σχολικά βιβλία θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως του ανοιχτού διαύλου και της συνεργασίας που επιθυμεί να διατηρεί η Κυβέρνηση με την εκκλησία.

 

Αναφορικά με τις συζητήσεις που έχουν "φουντώσει" απο την Τρίτη, με αφορμή την αποστροφή του Ιερώνυμου η οποία ερμηνεύτηκε ως πρότασή του για δημοψήφισμα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα», κάτι που είχε διευκρινίσει εξ αρχής και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

«Δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της» είπε από το βήμα της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην Εκκλησία και συμπλήρωσε ότι, «αν το θελήσει και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Επιπλέον, η αναφορά προκάλεσε ταραχές και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με πολλούς να συγκρίνουν τον Ιερώνυμο με τον Χριστόδουλο και την πρότασή του για δημοψήφισμα για τις ταυτότητες. «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ.Κονιδάρης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

 

Εκκλησία και συνταγματική αναθεώρηση

Ο κ. Ιερώνυμος, κατά τη χθεσινή έναρξη των εργασιών της διήμερης συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ανέλυσε διεξοδικά το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους και μέσω της ανάγνωσης της 86σέλιδης εισήγησής του έστειλε σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και την κοινωνία. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου τηρεί σιωπή ιχθύος και κρατώντας χαμηλούς τόνους δεν κάνει σχόλια.

Στους κύκλους της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε με ένα ηγετικό προφίλ, χαρακτηριστικό ασυνήθιστο για εκείνον, κερδίζοντας «πόντους» από τη συντηρητική πτέρυγα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο προς την κυβέρνηση, αναφορικά με την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στην Εκκλησία. 

Τον περασμένο Ιούλιο, υπενθυμίζεται, ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «ρητής κατοχύρωσης της θρησκευτική ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας».

 

Η απάντηση, λοιπόν, του Ιερώνυμου ήρθε από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, από όπου ξεκαθάρισε ότι, η Εκκλησία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν δέχεται καμία συζήτηση με την κυβέρνηση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αλλά ανοιχτό διάλογο με όλα τα κόμματα, στα πλαίσια της προβλεπόμενης διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

«Οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110 παρ. 2) απόκειται στην πρωτοβουλία της Βουλής. Επομένως η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό θα γίνει με διακομματική Επιτροπή των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όχι με εκπροσώπους της Κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας στη συνέχεια ότι, αυτό συμβαίνει αφενός «επειδή μόνη η Βουλή έχει την αναθεωρητική αρμοδιότητα» και αφετέρου «επειδή τα θέματα σχέσεων Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ελληνικού Κράτους έχουν σημασία δομική και ιστορική για την πορεία του ελληνικού Έθνους και δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζήτηση με το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, που εκπροσωπούν τον Ελληνικό λαό».

 

Το Ποτάμι: διάλογος χωρίς ταμπού

«Δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό. Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ας μην της φορτώνουν άλλα, υπουργοί και ιεράρχες. Και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παραγγέλνονται από την εκκλησία στην πολιτεία. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα πρέπει ξαναγίνουν. Αντίθετα όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Ας μην φοβηθούμε το μέλλον και το ξεκαθάρισμα του ρόλου του καθενός», αναφέρει σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι.