X

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν κατάργηση της απαλλαγής από τα θρησκευτικά

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να καταργηθεί η σχετική εγκύκλιος.

Ant1news

Την κατάργηση της εγκυκλίου για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών ζητούν με ερώτηση τους στη Βουλή 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση που καλούνται να υπογράψουν ο μαθητής ή οι γονείς του έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

Στην ερώτηση τους προς το Νίκο Φίλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Χρήστο Καραγιαννίδη, ισχυρίζονται ότι καθιερώνει διακρίσεις μεταξύ των μαθητών. «Με την εγκύκλιο εισάγεται η ομολογία πίστης των μαθητών και εμμέσως των γονιών τους», αναφέρουν και προσθέτουν ότι η διαδικασία αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η απαλλαγή χορηγείται με απλή υπεύθυνη δήλωση που υπογράφεται είτε από τον μαθητή αν είναι ενήλικος, είτε από τους δύο του γονείς αν είναι ανήλικος. Σε αυτή πρέπει να δηλωθεί ότι ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Σκούφα, Κώστας Σπαρτινός και Ελένη Σταματάκη.