X

“Πόλεμος” για τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ

Την παραίτηση του πρύτανη ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Τι «απαντά» η ΟΝΝΕΔ και ποιο το σχόλιο Μητσοτάκη. Η αιχμηρή ανακοίνωση Ζαπράνη και η υποστήριξη από Χρυσόγονο.

Ant1news

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη να καλέσει αστυνομικές δυνάμεις εντός του χώρου του ιδρύματος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο χώρο από ομάδα ατόμων, υπό την επωνυμία «Φάμπρικα Υφανέτ», που εισέβαλς στις διήμερες εκδηλώσεις με θέματα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Επικαλούμενο το νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης της αστυνομίας για προστασία των ανθρώπων του ιδρύματος και της περιουσίας του, η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ τονίζει ότι «εάν κάποιοι θεωρούν ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορεί να κάνει επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, να στρέφει αλλού το βλέμμα μπροστά στις απειλές και στους βανδαλισμούς εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού και να μην αντιδρά με την επιβαλλόμενη δίκαιη οργή απέναντι στη βαρβαρότητα, φαίνεται ότι ξεχνούν το αριστοτελικό “οι γαρ μη οργιζόμενοι εφ’ οις δει, ηλίθιοι δοκούσιν είναι” (όσοι δεν οργίζονται γι’ αυτά που πρέπει να οργίζονται, δίνουν την εντύπωση πως είναι ηλίθιοι–, το οποίο τους το υπενθυμίζουμε “ίνα μη εν πλάνη διατελούσιν)».

Τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη, συνεχάρη μέσω Twitter o Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,  για την απόφασή του να καλέσει αστυνομικές δυνάμεις εντός του χώρου του ιδρύματος μετά από επεισόδια. «Η τάξη, η ασφάλεια,η δημόσια περιουσία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια πρέπει να προστατεύονται. Μπράβο στον πρύτανη του ΠαΜακ», ήταν η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.

 

Ωστόσο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζήτησε την παραίτηση του πρύτανη τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «η πρωτοβουλία του πρύτανη να καλέσει τα ΜΑΤ, μπορεί να ερμηνευτεί "μόνο σαν επίδειξη δύναμης, για να θυμίσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ότι στο 'τσιφλίκι' του, το ΠΑΜΑΚ, κάνει κουμάντο μόνο αυτός"». Κατά τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία λειτούργησε με «αδιανόητα προκλητικό τρόπο […] Φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία να ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία όσων ήθελαν να μπουν στο ίδρυμα με πρόσχημα την προστασία εκδήλωσης για το προσφυγικό».

«Αρχικά», τονίζεται, «οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι και θα συνεχίσει να είναι άσυλο ιδεών και ελεύθερης διακίνησης απόψεων μη ρατσιστικού ή φασιστικού περιεχομένου». «Η όποια προσπάθεια ακύρωσης εκδηλώσεων και φίμωσης απόψεων που προκύπτει ως έκφραση διαφωνίας δεν μπορεί παρά να μας βρει απέναντι της. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβανόμαστε το άσυλο αλά καρτ. Αντίθετα, αγωνιζόμαστε για την προάσπιση του αλλά και για την ελεύθερη έκφραση του καθενός και της καθεμίας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα είναι αυτοί που οφείλουν να διαφυλάττουν το άσυλο και έχουν την ευθύνη για την προστασία του χώρου τους», συμπληρώνεται.

 

Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΟΝΝΕΔ, η οποία τόνισε ότι «για άλλη μια φορά οι νεολαίοι του Αλέξη Τσίπρα δεν έχασαν ευκαιρία να μας θυμίσουν πως ο πολιτικός τους χώρος έχει πάρει διαζύγιο με τη νομιμότητα. Ζητούν την παραίτηση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ επειδή έπραξε το αυτονόητο, εφάρμοσε το νόμο και δεν χάιδεψε τα αυτιά των εγκληματιών».

Η ΟΝΝΕΔ σημειώνει ότι «κάθε ημέρα, όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούμε πως η χώρα μας κυβερνάται από μια παρέα, που το μόνο που επιθυμεί είναι να επικρατήσει το μπάχαλο παντού, πιστή στις "ιδέες" που υπηρετεί εδώ και χρόνια». Ακόμη, συμπληρώνει ότι «η χώρα δεν διοικείται ούτε με τα απωθημένα, ούτε με τις ιδεοληψίες του καθενός, αλλά μόνο με την εφαρμογή του νόμου». «Δυστυχώς για αυτούς το άσυλο ανομίας αποτελεί παρελθόν, όπως σύντομα παρελθόν θα αποτελούν και οι ίδιοι μαζί με τις πρακτικές τους», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, τόνισε ότι ο πρύτανης έχει υποχρέωση να προστατέψει το χώρο του πανεπιστημίου που είναι ο χώρος ανταλλαγής ιδεών. «Η οποιαδήποτε παρέμβαση εντός του χώρου του πανεπιστημιακού συνιστά παράνομη βία και άλλα αδικήματα και επομένως ο πρύτανης πρέπει να προστατέψει το πανεπιστημιακό άσυλο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι διαφωνεί με την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,  Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με τις καταγγελίες της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δήλωσε: 

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρύτανη του ΠανεπιστημίουΜακεδονίας, επειδή απέτρεψε περαιτέρω βανδαλισμούς στο κτίριο του ιδρύματος. Προφανώς, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συγχέει την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου με την ασυλία στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.

Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της νεολαίας του, να ξεδιαλύνει αυτή τη σύγχυση και να αποδοκιμάσει τη λογική των πολιτικών του επιγόνων.