X

Η Καβάλα αποχαιρέτησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο (βίντεο)

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, η εξόδιος ακολουθία. Στην Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα η ταφή.

Ant1news

Το “ύστατο χαίρε” στον ποιμενάρχη της απηύθυνε η Καβάλα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος, εκοιμήθη το Σάββατο, έπειτα από 43 συνεχόμενα χρόνια στη διαποίμανση της αποστολικής και ιστορικής Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Κατόπιν επιθυμίας του, ετάφη στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σίλα, πλησίον του τελευταίου μεγάλου φιλανθρωπικού έργου που ολοκλήρωσε, τη νέα σύγχρονη μονάδα υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων, που ξεκίνησε να λειτουργεί το χειμώνα του 2017, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε επισήμως να εγκαινιάσει.

Πλήθος κόσμου ακολούθησε την πομπή που ξεκίνησε από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το μνημείο της ψηφιδωτής αναπαράστασης αποβίβασης του Απόστολου Παύλου στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), το οποίο ο ίδιος μερίμνησε να κατασκευάσει βασιζόμενος σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες ξένων περιηγητών για τον ακριβή τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ευρωπαϊκού και ελληνικού εδάφους.

Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε το ENA CHANNEL:

Η πομπή κατέληξε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα και ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου αναπαύθηκε στη γη της Καβάλας που τόσο αγάπησε.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν από χθες στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου όπου το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

 

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 12 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Προκόπιος, βρέθηκε πνιγμένος το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου, μπροστά στο Επισκοπείο όπου η Μητρόπολη διατηρεί παιδικές κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, μετά τη νεκροψία που διενεργήθηκε, η αιτία θανάτου του Μητροπολίτη είναι πνιγμός που προφανώς προήλθε ως απόρροια των αισθήσεων που έχασε την ώρα που κολυμπούσε.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης ορίστηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας ως ο αρχαιότερος των όμορων επισκόπων.