X

Βάσεις 2017: Τα “ασανσέρ”, τα παράδοξα και οι μεγάλοι “πρωταγωνιστές” (βίντεο)

Τι λένε στον ΑΝΤ1 οι "πρώτοι των πρώτων". Παπάς με 9 παιδιά "πέρασε" σε ΑΕΙ. Σε ποιά Σχολή μπήκαν μαθητές που έδωσαν "λευκή κόλλα".

Ant1news

Της Άντας Τράκου

Μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής σε σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, απο τα οποία ανακύπτουν και πολλά παράδοξα σε ότι αφορά τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής, αλλά και τις Σχολές που προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον απο τους υποψηφίους. 

Θεαματική πτώση στις Οικονομικές Σχολές του 5ου Πεδίου

Τα  τμήματα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πειραιά παρουσίασαν πτώση 1.300 μορίων, η οποία οφείλεται στις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά και την Οικονομική Θεωρία.

Εντυπωσιακή άνοδος παρουσιάστηκε στα πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας, η οποία ήταν της τάξεως των 1.000 μορίων και οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά μετακινήθηκαν και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Εμφανίζεται, έτσι, το παράδοξο, τα τμήματα των Χημικών Μηχανικών, που παραμένουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο,να παρουσιάζουν πτώση της τάξης των 300 μορίων.

 

Αναμενόμενη η αύξηση στις Παιδαγωγικές Σχολές

Η άνοδος στις βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών από 250 ως 1.200 μόρια ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αύξησης της ζήτησης.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των ανθρωπιστικών σπουδών και μάλιστα στις περιζήτητες Νομικές Σχολές παρατηρήθηκαν μεικτές μεταβολές.

Η Νομική της Αθήνας υποχώρησε κατά 3ο μόρια, της Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 μόρια και της Θράκης κατά 106 μόρια.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπήρξε άνοδος όλων των Σχολών του 1ου Πεδίου, κατά μέσο όρο 100 - 300 μορίων.

Σταθερή η ζήτηση των Σπουδών Υγείας

Άνοδο παρουσιάζουν όλες οι Ιατρικές Σχολές, από 32 έως 82 μόρια. Η αύξηση των βάσεων εισαγωγής ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής της περιφέρειας, υπερβαίνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

 

Τα μαθηματικά «γκρέμισαν» το 2ο Πεδίο

Οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά κατρακύλησαν τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές των Πολιτικών Μηχανικών, η πτώση ήταν από 334 ως 603 μόρια. Στα περιζήτητα τμήματα των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, υπήρξε πτώση από 211 έως 320 μόρια, με εξαίρεση το τμήμα των Χανίων που παρουσίασε άνοδο 98 μορίων. Μεσοσταθμική πτώση της τάξης των 500 μορίων παρατηρήθηκε σε όλες τις Φυσικομαθηματικές Σχολές.

Τα παράδοξα των Εξετάσεων

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος κατά 5.483 μόρια στην Σχολή Δασοπονίας του Καρπενησίου, ενώ η πιο εντυπωσιακή πτώση ήταν της τάξεως των 5.104 μορίων στην Γαλλική Φιλολογία της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και 2.956 μόρια ήταν αρκετά για να εισαχθεί ο τελευταίος υποψήφιος της Γενικής Σειράς του Λυκείου στο Τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ της Λευκάδας, όπου άλλωστε όλοι οι εισακτέοι έγραψαν κάτω από την βάση, ακόμη και με επιδόσεις στις Πανελλήνιες επιπέδου «λευκής κόλλας».

 

Αυξημένη ζήτηση για τα τουριστικά επαγγέλματα

«Μεγάλος πρωταγωνιστής» της ανακοίνωσης των βάσεων, είναι το νέο πανεπιστημιακό τμήμα των Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, που είχε βάση εισαγωγής τα 13.039 μόρια, επίδοση η οποία αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων, η οποία ήταν εμφανής και στο περιφερειακό πανεπιστημιακό τμήμα της Χίου για την Οικονομία και τον Τουρισμό με, σχετικά μεγάλη βάση εισαγωγής, στα 10.548 μόρια.

Για πρώτη φορά  φέτος εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 1% επί του συνόλου των θέσεων και υποψήφιοι παρερχόμενοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι εισακτέοι είναι 377.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθησαν και υποψήφιοι από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ενδεικτικές επιδόσεις: 18.241 μόρια στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, 17.508 στη Νομική Θεσσαλονίκης και 16.295 μόρια στην Ιατρική Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

-Οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων 2017

-Βάσεις 2017: ποιες σχολές σημείωσαν πτώση και ποιες άνοδο

-Βάσεις 2017: ιερέας με …9 παιδιά εισήχθη στην Φιλολογία!

-Βάσεις 2017: Η πρώτη των πρώτων στην Δυτική Μακεδονία

-Βάσεις 2017: εισαγωγή σε σχολή ακόμη και με 2956 μόρια!

-Βάσεις 2017: Η Μυρσίνη Χαμακιώτη πρώτη στην Ιατρική Πάτρας