X

Προπηλακισμός της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών

Αφορμή της βίαιης αντίδρασης ομάδας φοιτητών φέρεται να ήταν η διακοπή της διάθεσης συγγραμμάτων από τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων.

Ant1news

Προπηλακισμούς εναντίον της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και των προέδρων τμημάτων, από ομάδα περίπου 30 ατόμων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η πρυτανεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, «το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων όλων των τμημάτων, πριν την καθιερωμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα που θα απασχολήσουν το Πανεπιστήμιο Πατρών τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, προσήλθαν φοιτητές, περίπου 150 άτομα, τα οποία εξέθεσαν τα προβλήματά τους και έγινε συζήτηση με την πρύτανη και τους προέδρους των τμημάτων».

«Μετά από την αναχώρηση των φοιτητών», σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην ανακοίνωση, «παρέμειναν περίπου 30 άτομα, τα οποία με προπηλακισμούς εναντίον της πρυτάνεως και των προέδρων, προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και την Σύγκλητο, που ήταν ορισμένη για σήμερα, εμποδίζοντας βίαια την αποχώρησή τους από την αίθουσα».

Η κ. Κυριαζοπούλου υποστήριξε πως αφορμή για τη διαμαρτυρία των φοιτητών ήταν η διακοπή της διάθεσης συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές από τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, καθώς το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να τους πληρώσει. Επιπλέον τέθηκαν αιτήματα που αφορούν τη σίτιση και τη δωρεάν μετακίνηση για όλους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία «εκφράζει τη βαθιά της λύπη για παρόμοια γεγονότα, που δε συνεισφέρουν σε εποικοδομητικό διάλογο, διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και τελικά δεν οδηγούν σε επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας, εξαιτίας των συμπεριφορών ορισμένων ατόμων που δεν αρμόζουν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Παπαθεοδώρου: φασισμός η βία στον χώρο του Πανεπιστημίου

Σε δήλωση του, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέρει «ο Καθηγητής Άγγελος Συρίγος στοχοποιείται από κύκλους των γνωστών – αγνώστων των Εξαρχείων για την κοινωνική και ακαδημαϊκή του δράση. Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και τα μέλη της Συγκλήτου δέχονται επιθέσεις από τραμπούκους που λυμαίνονται το χώρο του Πανεπιστημίου, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του. Ο Υπουργός Παιδείας παραμένει απλός θεατής των συμπεριφορών που προσβάλουν τη λειτουργία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο και στην  Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ζητάει να καταλογιστούν οι ευθύνες στους δράστες αυτών των συμπεριφορών. Θυμίζουμε στην Ελληνική κοινωνία ότι αυτή η βία στο χώρο του Πανεπιστημίου είναι φασισμός και γι’ αυτό την καταδικάζουμε. Ζητάμε από την Κυβέρνηση την τήρηση της νομιμότητας για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα όσο και αν το κόμμα και οι συλλογικότητες τις οποίες διαλέγεται την τραβάνε από το μανίκι».