X

Εντάσεις και βία για τους φοιτητές που μένουν χωρίς συγγράμματα

Επίθεση νεαρών σε ακαδημαϊκούς. Δεκάδες εκατομμύρια τα χρέη στους εκδότες. Γιατί μιλά για “εκβιασμό” o Γαβρόγλου. “Πυρά” από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Της Άντας Τράκου

Συγγράμματα “τέλος” για τους φοιτητές με το Κράτος να μπαίνει στο κίνημα "Δεν Πληρώνω".  Η ένταση στα Πανεπιστήμια κλιμακώνεται και φτάνει ως και τις επιθέσεις, όπως αυτή στην Πάτρα, όπου ομάδα φοιτητών προπηλάκισε την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλη της Συγκλήτου.

Tο «φέσι», όπως καταγγέλλουν εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων έχει φτάσει στα 60 εκατομμύρια ευρώ, αφού, όπως υποστηρίζουν, έχουν να δουν «το χρώμα του χρήματος» από τον Μάιο του 2016.

Όπως λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Αλέξανδρος Παπαζήσης, «οι 640 επιχειρήσεις που διανέμουμε τα πανεπιστημιακά βιβλία σε 260.000 φοιτητές, έχουμε περίπου  6.500 εργαζόμενους, πάρα πολλοί εκ των οποίων  είναι απλήρωτοι επί μήνες.

Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση του κατηγορεί συγκεκριμένους εκδότες για «ωμό εκβιασμό», βλέποντας και «δάκτυλο της ΝΔ» πίσω από την διαμαρτυρία τους, τονίζοντας πάντως ότι «οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ».

«Η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου, αλλά και το κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τα οποία δήθεν υπερασπίζεται», τονίζει σε ανακοίνωση της η Νίκη Κεραμέως, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Τις εξελίξεις στηλιτεύουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ το θέμα καυτηριάζουν με αναρτήσεις τους στα social media τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης.