X

“Ιερός πόλεμος” Γαβρόγλου – Ιερώνυμου για την Παναγία της Τήνου

Άναψε "φωτιές" η τροπολογία για το Ίδρυμα. Η αιχμηρή επιστολή του Αρχιεπισκόπου και η απάντηση του Υπουργού Παιδείας από το βήμα της Βουλής.

Ant1news

Ένταση ξέσπασε μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, για το ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με αφορμή τροπολογία που αφαιρεί τις αρμοδιότητες της Μητρόπολης

Για πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της πολιτείας στα εσωτερικά της Εκκλησίας κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπός στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας και κοινοποίησε στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αντιδρά με σκληρή γλώσσα στην τροπολογία που αναιρεί την ενισχυμένη θέση του επιχώριου Μητροπολίτη στη Διοικούσα Επιτροπή, και ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. «Καθαιρείται πραξικοπηματικώς  η εκλεγείσα Επιτροπή του ιδρύματος. Προσπαθούν να παρέμβουν μονομερώς στον ισχύοντα καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας  της Ελλάδας . Πρόκειται για ωμή παραβίαση  της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή του.

Από το βήμα της Βουλής απάντησε ο υπουργός Παιδείας. Αφού τόνισε ότι η επιστολή «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση, ο Κώστας Γαβρόγλου πρόσθεσε: «Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων. Θα παρακαλούσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Σύνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο». 

Ωστόσο, κατά την υπερψήφισή της τροπολογίας στην Βουλή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενέσκηψαν διαφοροποιήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως διαφωνούν πλήρως με την τροπολογία σημειώνοντας ότι παραβιάζεται η αρχή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας. Το Ποτάμι ψήφισε την τροπολογία και έτσι έγινε δεκτή.

Τη λύπη της «για τη συμπεριφορά του κ. Γαβρόγλου και του κ. Τσίπρα, οι οποίοι, με ψηφοφορία στη Βουλή, πέρασαν το Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου στα χέρια του δήμου» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι «η πράξη αυτή ήταν εχθρική προς την Εκκλησία της Ελλάδος και προς το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου, διότι πρόκειται περί Ιδρύματος που έχει κάποια ετήσια έσοδα για το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, αυτή η απόφαση «δείχνει την εχθρότητα που έχει ο κ. Τσίπρας προς την εκκλησία και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ορθόδοξης Εκκλησίας που δημιουργήθηκε με την προ μηνών ψηφοφορία για την αλλαγή ταυτότητας φύλου». Τέλος, τονίζει ότι «την υπόθεση αυτή οργάνωσαν ύπουλα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα επιδίωξαν δυο-τρεις φορές στο παρελθόν να το περάσουν με τροπολογία».

Να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και η οικεία Μητρόπλη σχεδιάζουν να καταθέσουν προσφυγή στο ΣτΕ, κατά της τροπολογίας.