X

“Βαρθολομαίος - Αποστολή και όραμα”: η ελληνική έκδοση του βιβλίου που μας “αποκαλύπτει” τον Οικουμενικό Πατριάρχη (βίντεο)

Τι είπε ο ίδιος κι εκλεκτοί ομιλητές στην παρουσίαση. Πώς σκιαγραφούν εξέχουσες προσωπικότητες την προσφορά και την ποιμαντορία του αποκαλούμενου και “πράσινου Πατριάρχη”.

Ant1news

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολιτών, επισήμων και πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του αφιερωματικού τόμου «Βαρθολομαίος – Αποστολή και Όραμα», που συνέγραψε ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου.

Στο έργο του, ο πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής σκιαγραφεί αριστοτεχνικά την προσωπικότητα και την πορεία της ποιμαντορίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου, περιλαμβάνονται κείμενα τιμής, αβροφροσύνης και εκτίμησης προς το πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου, του αποκαλούμενου και «πράσινου Πατριάρχη», που συνέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος και οι πρώην Αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Αλ Γκορ. 

Την έκδοση προλογίζουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση στην Πόλη της ελληνικής έκδοσης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν, καθώς και στην εκδήλωση για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επεσήμανε ότι «τίποτε δι᾿ ημάς τους πιστούς χριστιανούς, δεν είναι ιδικόν μας ατομικόν κατόρθωμα, τα πάντα είναι δώρον της αφάτου φιλανθρωπίας του Θεού, της Θείας χάριτος, εν τη κοινωνία της Εκκλησίας».

 

Αναφερόμενος στην διακονία του στον «πρωτότοκο» θρόνο της Ορθοδοξίας επεσήμανε ό,τι «η Χάρις του Θεού του ελέους, η τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα, ηξίωσεν ημάς να καταστώμεν διάκονος των θείων μυστηρίων και να φυλάσσωμεν νυν ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ομού και ομοθυμαδόν μετά των εν τη Πόλει ανυστάκτων φρουρών των πατρώων παραδόσεων, ενισχυόμενοι από τας προσευχάς και την αγάπην των εν πάση τη δεσποτεία Κυρίου τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, την πνευματικήν παρακαταθήκην της Ορθοδοξίας και του Γένους, την πάνσεπτον κληρονομίαν των Μαρτύρων της πίστεως, τους ναούς και τα αγιάσματά μας, τα τίμια λείψανα των Αγίων και τας ιεράς εικόνας, την πάμφωτον λειτουργικήν ζωήν, τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματά μας, τον τρόπον του βίου των Ορθοδόξων, οι οποίοι δεν έκλεισαν ποτέ τους οφθαλμούς, τα ώτα και το στόμα αυτών απέναντι εις το κακόν, εις την αλλοίωσιν της αληθούς πίστεως, εις την αδικίαν και την φαλκίδευσιν του ανθρωπίνου προσώπου, αγαπώντες τον Χριστόν εν τω ανθρώπω και τον άνθρωπον εν τω Χριστώ, εν μια καρδία, «τα άνω φρονούντες» και «τη προσευχή προσκαρτερούντες», αφορώντες εις τον Ιησούν Χριστόν, τον αρχηγόν και τελειωτήν της πίστεως ημών, χωρίς την οποίαν δεν υπάρχει ούτε ειρήνη με τον εαυτόν μας, ούτε αληθής κοινωνία μετά του πλησίον, ούτε ειρήνη με την κτίσιν, ούτε ελπίς αιωνιότητος».

 

Στην προσωπικότητα του Πατριάρχη, την πολυσχιδή δράση του και την έγνοια του για το Περιβάλλον, αναφέρθηκαν εκλεκτοί ομιλήτες. 

 

Ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Σταμούλης, επεσήμανε στην παρέμβαση του ότι «η ζωή και η δράση του Παναγιωτάτου φανερώνουν, εδώ και τώρα, πως η σάρκωση δεν είναι μια στιγμή χαμένη στο παρελθόν, αλλά γεγονός επαναλαμβανόμενο, μια εμπειρία καθ’ οδόν ή εν πλω, που πλαταίνει και πλατύνει, ανοίγει δηλαδή στα έσχατα, δυναμικά και συνεχώς».

 

Από πλευράς του, ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλακας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Παντελεήμων Βίγκας, αναφερθείς στο έργο και τον βίο του κ. Βαρθολομαίου, όπως αποτυπώνονται στις σελίδες του αφιερωματικού τόμου υπογράμμισε ότι «με την ανάγνωση του βιβλίου ο κάθε αναγνώστης και η κάθε αναγνώστρια, που δεν έχουν ακούσει ποτέ κάτι για Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα Πατριαρχεία μας θα χαράξουν στην μνήμη τους ανεξίτηλα συμπεράσματα».

 

Στην παγκοσμίου βεληνεκούς προσωπικότητα του Πατριάρχη, που χαίρει σεβασμού και εκτιμήσεως, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, επισημαίνοντας ότι είναι «ο Προκαθήμενος, που γεννήθηκε σ ένα μικρό χωριό χωρίς να έχει πριγκιπική καταγωγή, αλλά το 2008 το περιοδικό TIME τον κατέταξε στους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή».

 

Σε βίντεο που ετοιμάστηκε επ΄ ευκαιρία της κυκλοφορίας του αφιερωματικού τόμου «“Βαρθολομαίος - Αποστολή και όραμα”, εξέχουσες προσωπικότητας των γραμμάτων και των επιστημών, αλλά και του οικολογικού «κινήματος» αναφέρονται με θερμά λόγια στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας:

Η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης έγινε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.