X

Οι πιο εντυπωσιακοί επιτάφιοι ανά την Ελλάδα (φωτό)

Εντυπωσιακοί και πρωτότυποι Επιτάφιοι από όλη την Ελλάδα. Τα απρόοπτα της Περιφοράς και τα μοναδικά έθιμα κάθε τόπου. Η Πρώτη Ανάσταση.

Ant1news

Με ευλάβεια, κατάνυξη και υπό τον ήχο των πένθιμων κωδωνοκρουσιών, πραγματοποιήθηκε και φέτος στις ενορίες όλης της χώρας η τελετή της Αποκαθήλωσης και η Περιφορά του Επιταφίου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού από το Σταυρό στον Επιτάφιο, τον οποίο κάθε ενορία στολίζει από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.

Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, απαιτεί άλλωστε την ετοιμασία της, αφού ο στολισμός έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό.

Στην πύλη του Αγίου Όρους, στην Ουρανούπολη στολίστηκε και φέτος ο μεγαλοπρεπής Επιτάφιος με περισσότερες από 80.000 χάντρες και πέρλες και περίπου 20.000 χρυσάνθεμα! Στα χρώματα του Βυζαντίου και βάσει βιβλίων του Αγίου Όρους έγινε ο στολισμος, στον οποίο συμμετείχε όλο το χωριό, παραδοσιακά, όπως κάθε χρόνο.

Συγκινητική ήταν και η Περιφορά του Επιταφίου στην Αμμόχωστο, όπου πλήθος πιστών μετέβη για την ακολουθήσει.

Από τις Περιφορές δεν έλειψαν ούτε τα απρόοπτα, αφού στη Ναύπακτο αποκολλήθηκε ο τρούλος του Επιταφίου, την ώρα της Περιφοράς του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πολίτης. 

Ξεχωριστή ήταν η Περιφορά και στην Προκυμαία της Χίου, όπου ο Επιτάφιος μπήκε στον καταπέλτη του πλοίου Νήσος Σάμος, με το πλήρωμα να τον υποδέχεται, ενώ στη Σίφνο ο Επιτάφιος μπήκε στη θάλασσα και εψάλει ο Εθνικός Ύμνος.

Στη Ρόδο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε η αναπαράσταση των παθών.

Το δικό τους έθιμο τίμησαν και φέτος στο Αγρίνιο, όπου η νύχτα έγινε μέρα με τα χαλκούνια που φώτησαν τον ουρανό.

Σήμερα το πρωί ήταν η Πρώτη Ανάσταση, με το Μεσολόγγι να δίνει "βροντερό παρόν" και την Αργολίδα να κάνει ακόμα περισσότερη φασαρία, με τα μπρίκια και τις κουδούνες της.

 

Με ιδιαίτερη φροντίδα έγινε ο στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία, στον Πειραιά:

 

Στολισμένος με ανοιχτόχρωμα λουλούδια είναι ο Επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Νάξο:

 

Εντυπωσιακός ήταν και ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, στην Κορησσία της Κέας:

 

Ο στολισμός του Επιτάφιου ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Μεσσήνη Μεσσηνίας, όπου κατ΄ έθος η Αποκαθήλωση γίνεται νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

 

Νωρίς το απόγευμα έγινε η περιφορά του Επιταφίου της Μονής Αγίου Ιωάννη, στον Καρέα:

 

 

 

Ξεχωριστός είναι ο Επιτάφιος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στην Κέρκυρα, η περιφορά του οποίου επίσης έγινε νωρίς το απόγευμα:

 

 

 

Σε κλίμα κατάνυξης έγινε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιτάφιου και στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, στο όρος Ιθώμη, στην Μεσσηνία:

 

 

 

Ξεχωριστός είναι ο επιτάφιος της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών, στο Μεσολόγγι:

 

Λαπρός και φέτος ο στολισμός του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Μεσολόγγι:

 

Ο στολισμός του Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου:

 

Κατά εκατοντάδες οι πιστοί συρρέουν στους ιερούς ναούς για να προσκηνύσουν τους επιταφίους και στην Κρήτη. Στον ναό της Ευαγγελίστριας στη Χαλέπα γυναίκες στόλισαν με μεράκι τον δικό τους επιτάφιο:

 

Με αγάπη και σε κλίμα κατάνυξης στολίστηκαν οι επιτάφιοι και στην Αργολίδα:

 

 

 

Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα και στον Άγιο Νικόλαο Αγοράς, στα Ιωάννινα, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, αλλά και στην εκκλησία της Περιβλέπτου:

 

 

 

Ιερός Ναός Αγίων Γεωργίου και Νεκταρίου Μονολόφου ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λήτης Και Ρεντίνης:

 

Πρωτότυπα στολισμένος ο Επιτάφιος σε Ιερό Ναό στο Οροπέδιο Λασιθίου